5. Какви инжекционни препарати се прилагат?

Този метод на контрацепция включва мускулно инжектиране на всеки три месеца на препарат, наречен Depo-Provera, съдържащ медроксипрогестеронов ацетат. Механизмът му на действие се състои в блокиране на овулация чрез потискане отделянето на фоликул-стимулиращия и лутеинизиращия хормон, имащи пряк ефект върху отделянето на яйцеклетката. В резултат на това нивото на естрогени в организма значително намалява. Освен това препаратът има ефект и върху мукусната секреция и води до силно изтъняване на маточната лигавица.

Ефективността на метода е голяма - само в 0,3% от случаите се наблюдава забременяване. Не се наблюдават нежеланите реакции, свързани с прием на естрогени, което е едно от основните му предимства. Може да се приема от кърмещи жени. Най-важното обаче е, че Depo-Provera значително намалява риска от развитие на ендометриален карцином благодарение на протективното, антипролиферативно действие на прогестерона и ниската концентрация на естрогени в кръвта.

Недостатъците на метода са свързани с възникването на аменорея при 50 % от жените в рамките на първата година от неговия прием. Ефектът му на действие настъпва сравнително бавно - едва 2 седмици след първата апликация на препарата. Освен това често се наблюдават спонтанни кръвотечения. Depo-Provera не предпазва от полово-пронесими заболявания. Възстановяването на фертилността при жените става бавно - в рамките на една до две година след спирането му. Костната загуба, която се наблюдава по време на приема, е засилена в сравнение с останалите контрацептивни методи и може да не се възстанови напълно след прекратяването на апликациите.

В момента се разработва и вътрекожен аналог на Depo-Provera, при който се цели намаляване на костната загуба и протекция на мускулната тъкан.