3. Какви нехирургични устройства се използват?

Контрацептивен пластир - той е въведен като контрацептивен метод през 2001г. Освобождава в продължение на една седмица естроген и прогестерон, които постъпват директно в кожата и достигат достатъчни нива за осигуряване на ефикасна защита. Механизмът му на действие е много сходен с този на оралните комбинирани контрацептивни средства.

Всеки месец жената си поставя по три подобни пластира винаги на едно и също място (на корема, на рамото, на бедрото или на гърба). През четвъртата седмица пластир не се поставя - тогава протича менструалния цикъл.

Ефикасността на метода е значителна - само 1% от жените забременяват, използвайки тези пластири. Основните им предимства пред останалите способи на хормонална протекция са липсата на странични ефекти като гадене и повръщане и по-голямото съдействие на пациентките при приложението им. Пластирите най-често са незабележими и жените трябва да ги сменят всяка седмица, т.е. това е метод значително по-лесно приложим от приема на таблетки всеки ден. Освен това те в по-малко степен взаимодействат с различни антибиотични препарати, което не налага ограничавеното на последните. Като недостатъци се изтъкват местните кожни алергични реакции в областта на поставянето на пластира и сравнително лесното му несъзнателно отлепяне от кожната повърхност, с което действието му се нарушава. Често се наблюдава и повишаване на телесното тегло.

По отношение на страничните ефекти на метода във връзка със съдържащия се в него естроген, учените са установили, че пластирът води до 60% по-високо ниво на хормона в кръвта в сравнение с комбинираните орални препарати. В съотвествие с това според някои учени рискът от нежелани ефекти значително нараства, като особено силно проявено това е за тромбоемболичните усрожнения. Според проучвния на други специалисти обаче такава закономерност не е установена, така че рискът от тези усложнения е равен с този при оралните контрацептиви.

Вагинален пръстен - NuvaRing е най-известната форма на този метод. Тя представлява гъвкав, безцветен пръстен, богат на прогестерон и естроген, които се освобождават постепенно и директно в половите органи. В употреба е от 2001г.

Това средство се използва подобно на оралните препарати - за три седмици, след което през четвъртата седмица то се премахва. Дори и месечното кървене да не е спряло в рамките на 7 дни, е задължително поставянето на нов пръстен с цел оптимална защита от забременяване. Ако през трите седмици, в които той се носи, по една или друга причина средството напусне влагалището, то трябва да си измие и след това наново да се постави.

Ефективността на метода е безспорна - по-малко от 1% от жените забременяват. Причината за това от една страна е постоянното освобождаване на хормоните в областта на половите органи. Освен това липсата на грешки от типа на забравяне на хапчето допълнително повишават ефикасността. Чрез този метод са ограничени някои от страничните реакции при прием на орални препарати като гадене, повръщане.

Основните недостатъци на вагиналните пръстени са местната вагинална раздразнителност и честата поява на главоболие. Освен това по време на полов акт той може да се изхлузи, в резултат на което да намали удоволствието от секса. Най-общо страничните му реакции са подобни на тези при оралните препарати. Освен това в някои случаи може да доведе до повишаване на телесното тегло.