2. Какви са оралните контрацептивни средства?

Те са най-често употребяваните хормонални препарати. Включват два основни вида форми - хапчета, съставени от естроген и прогестерон, и такива, чието съдържание е само прогестерон.

Комбинираните препарати са широко застъпени в контрацептивната практика. В сравнение с времето на тяхното откриване през 1960г. сега те съдържат много по-малка доза естроген и по-висока доза прогестерон с цел намаляване риска от възникване на усложнения при тяхното приемане. Механизмът им на действие основно се състои в блокиране настъпването на овулацията (отделянето на зряла полова женска клетка). И естрогенът, и прогестеронът поотделно предизвикват това явление, като съвместната им комбинация е насочена към синергичен, а оттам и по-силен ефект. Освен това хормоните повлияват и гъстотата на мукуса в женския тракт, както и дебелината на маточната лигавица.

Най-често приемът на тези таблетки започва в първия ден от менструацията, като се взимат последователно 21 хапчета, съдържащи активните субстанции, и 7 таблетки, които нямат хормонални съставки. Ако случайно жената забрави в определен ден да приеме контрацептивното средство, тя се съветва да увеличи броя приеми на хапчето до момента на изравняване брой на оставащите хапчета с този, който би останал, ако няма пропуск в приемите.

Ефективността на този вид контрацепция е значителен - само около 5% от прилагащите го жени реално забременяват. Най-често това е резултат именно на пропуск в техния прием. Освен като контрацептивно средство те се използват и за регулиране на нередовен менструален цикъл, за обратно развитие на функционални кисти. Имат доказан протективен ефект в развитие на някои форми на рак на яйчника и на матката. Съвременните препарати не водят до повишено тегло и не само че не водят, но и значително подобряват появата на акне по лицето. Недостатъците им се свързват основно с липсата на защита по отношение на полово-преносимите болест. Освен това често при жените на подобна терапия се наблюдава гадене, болки в главата, повишена чувствителност на гърдите.

Наред с изключителната им ефективност обаче комбинираните орални препарати притежават и редица странични ефекти, които винаги трябва да се взимат под внимание при тяхното приемане. Най-честите от тях са:

  • повишен риск от тромбози (съсирване на кръвта в самия съд) - това се дължи на наличието на естроген в препарата. Ето защо съвременните орални средства се бедни на този хормон. Рискът от този вид усложнения значително нараства при едновременно пушене на цигари, наличие на артериална хипертония, повишен холестерол в кръвта или наличие на диабет.
  • повишаване на артериалното налягане - отново е резултат на естрогена.
  • повишен риск от инсулт
  • възникване на остеопороза
  • поява на доброкачествени тумори на черния дроб - въпреки доброкачествения им произход те крият риск от руптура на черния дроб и евентуално смърт в резултат на повишена кръвозагуба.
  • повишена канцерогенеза - комбинираните препарати леко повишават риска от поява на рак на гърдата и рак на маточната шийка. При тяхното спиране обаче рискът се изравнява с този при жени, които никога не са упоребявали подобни медикаменти.

Абсолютна контраиндикация за приема на тези препарати са наличието на сърдечно-съдова болест, преживян инфаркт или инсулт, диабет, артериална хипертония, преживяни тромбози и емболии, активно чернодробно заболяване, рак на гърдата, тютюнопушене, възраст над 35 години.

Скоро бяха разработени комбинирани препарати, които се приемат не на 21 дена, а в продължение на 12 седмици, като на 13-та седмица се почива. Предимството им е, че те предизвикват менструален цикъл един път на всеки 3 месеца. При много от жените, които употребяват този метод обаче, се забелязало, че през първия месец има по-често и по-обилно спонтанно кървене.

Оралните контрацептиви, съдържащи само прогестерон, не са широко разпространени. Те се използват само от жени, които кърмят, и в случаите на контраиндикация за прием на комбинираните форми. Съдържат по-малко количество прогестерон от тях и ефективността им освен това е по-ниска. Механизмът им на действие е сходен с този на първи вид орални контрацептиви. Основните им предимства са липсата на страничните ефекти, дължащи се на приема на естроген, намалена менструална кръвозагуба, по-слабо проява на пременструални симптоми. Освен това при спирането на тези средства плодовитостта на жените се възстановява веднага. Основният недостатък е необходимостта да се приемат всеки ден и нуждата от допълнителна контрацепция в случай на пропуск в приема им.