1. Какво представлява хормоналната терапия?

Хормоналната терапия е чест метод за предпазване от забременяване. Понастоящем тя се практикува единствено от жени, но отскоро се правят опити за изграждане и на мъжка хормонална контрацепция.

Хормоналните контрацептивни средства могат да бъдат въведени в женския организъм по различен начин, в резултат на което разнообразието от препарати е огромно. В исторически план първият хормонален продукт е създаден за орална употреба - това е т.нар. антибебе-хапче, което предизвика истинска еуфория в Щатите при пускането му на пазара.

Освен по формата на въвеждане хормоналните продукти се различават и по механизма си на действие. Някои блокират овулацията и по този начин предотвъртяват забременяването. Други увеличават количеството и гъстотата на мукуса, постилащ женския тракт, което от своя страна допълнително затруднява проникването на сперматозоидите до яйцеклетката. Трети вид препарати предизвикват изтъняване на маточната лигавица и възпрепятстват загнездването на вече оплодената яйцеклетка в нея. За последните понятието контрацептивно средство е неправилно, тъй като реално концепция (оплождане) е осъществена.

Най-общо хормоналните препарати в зависимост от начина им на приложение се делят на:

  • орални средства - те биват два вида: комбинирани орални препарати, които съдържат както естрогени, така и прогестерон и таблетки, съставени само от прогестерон
  • нехирургични устройства - тук спадат контрацептивните пластири и вагиналните пръстени
  • хирургични средства - към тях спадат имплантантите, поставящи се под кожата, и вътрематочните устройства, богати на прогестерон
  • инжекционни форми - става въпрос за Depo-Provera.