9. Как се прилага методът на естествено планиране?

Това е най-често използваният начин за предпазване от забременяване, особено при хора, чиито религии и убеждения не им позволяват да ползват други методи на контрацепция. Естественото планиране се използва и от много двойки, които целят полово въздържание по време на периода на овулация на жената - времето, в което се отделя годната за оплождане яйцеклетка. Този момент може да се прецени по няколко начина - по календарния метод, по метода на изследване цервикалния мукус и по симпотермалния метод.

Използването на календарния метод се базира на следните основни момента:

  • яйцеклетката може да се оплоди около 24 часа след настъпването на овулацията;
  • сперматозоидите имат оплодителна способност около 48 часа след половия процес;
  • овулацията най-често настъпва около 12-16 ден преди месечното кървене.

Така основният момент тук е определяне настъпването на овулацията, през което време не се извършват полови сношения.

Методът на изследване на цервикалният мукус се определя от факта, че преди настъпването на овулацията той обикновено става по-гъст и се отделя в по-голямо количество под влиянието на естрогените. Това жените преценяват посредством тактилния си усет. След овулацията неговото количество намалява и той става по-воднист благодарение на отделящия се прогестерон.

Симпотермалният метод определя началото на овулацията посредством или първия, или втория метод. Тук обаче може да се установи и последния ден, в който двойката не трябва да има полови контакти, за да избегне евентуално забременяване. Това става чрез измерването на базалната телесна температура. Обикновено в предовулаторната част от менструалния цикъл тя е ниска, а в следовулаторната се покачва с 0,2-0,5 С.

Ефикасността на естественото планиране е различна и зависи изцяло от точността и прецизността на прилагане на метода. Обикновено около 25% от жените, ползващи този начин за контрацепция, забременяват. Този резултат е твърде висок, което показва, че методът е приложим най-вече поради религиозни или етнически причини, които не позволяват друг начин за предпазване от забременяване. Освен това естественото планиране е подходящо за жени с точен цикъл, което ще им даде възможност и точно да определят деня на овулацията си. Той не предпазва от полово-преносими болести и за успешното му приложение се изисква строга дисциплина. Предимствата му се състоят в липсата на каквито и е странични ефекти или усложнения при прилагането му.

Методът на аменорея (липса на менструален цикъл) по време на лактация е друг начин за естествено планиране при наскоро родили жени. След раждането в организма на жената нивото на пролактина обикновено е високо. В резултат на това овулацията е подтисната и не се извършва. Продължителността на този период зависи от времето, изминало от раждането, и от това, дали жената кърми детето си.

За прилагането му обаче има редица изисквания. На първо място той е приложим само при току-що родили жени и то за период не по-дълъг от 6 месеца. Освен това от изключително значение е детето да бъде само на естествено хранене - т.е. на кърма, и то само да суче, т.е. да не се използват биберони с изцедено мляко или помпи, подпомагащи лактацията. Храненето трябва да се извършва в строго определени интервали, което често създава основните неудобства на метода.

Ефикасността му обаче е добра - само около 2% от прилагащите го жените забременяват.

Евентуален недостатък на метода е несигурният момент на възстановяване на плодовитостта. Колкото по-точно се спазват изискванията, толково по-дълго отложена във времето ще е и овулацията. Най-често в рамките на 14 месеца след раждането плодовитостта спонтанно се възстановява.

Ограничение за прилагането на метода е, ако майката е HIV-позитивна.