4. Как се използва презервативът?

Това е, може би, най-често използваният метод за предпазване от забременяване. Механизмът им на действие се свежда до изграждането на механична бариера, която не дава възможност на мъжките и женски полови клетки да се срещнат. По своята характеристика презервативите биват два вида - мъжки и женски.

Мъжките кондоми се изработват най-често от латекс или от полиуретан. Те представляват цилиндрични, разтегливи тънки обвивки, които се поставят на еректиралия полов член преди извършването на половото сношение. За различните форми на секс има съответно и различни видове презервативи - за орален секс те са най-тънки, а за анален най-дебели. Голямо предимство на кондомите е, че с помощта им на мъжа не му се налага да контролира еякулацията си, както е при прекъснатия коитус. Освен това те са с доказан ефект при предпазаване от полово-преносимите болести. По отношение на ефикасността им като противозачатъчно средство се предполага, че през първата година на тяхното приложение процентът забременели жени би трябвало да е от порядъка на приблизително 4%. Реалната му стойност обаче е 14%, като причината за това огромно несъотвествие се крие най-вече в неправилната употрба на презервативите. При това най-честите грешки включват неправилно поставяне на кондома, едновременна употреба на различни лубрикантни мазила за улесняване на половия контакт, неправилно премахване на презерватива след еякулацията.

Предимствата на този вид контрацепция е лесната достъпност, ниската цена на продукта, ефикасно предпазване от полово-преносими болести. Като недостатък от редица мъже се изтъква намалената сексуална чувствителност и съответно възбуда при тяхната употреба. Освен това много от тях имат т.нар. латексова алергия, което само по себе си изключва употребата им. В този случай могат да се използват презервативи, направени от полиуретан, което обаче значително повишава цената, а освен това не гарантира предпазване от полово-преносими болести. Честото късане или изхлузване на презерватива също увеличават шансовете от възникване на нежелана бременност. Много важно е да се отбележи, че презервативите не трябва никога да се използват в комбинация с лубриканти, изградени на мастна основа, тъй като по този начин силно се намаляват техните механични качества. По отношение на водно-разтворимите лубриканти подобен проблем не се наблюдава - те даже се препоръчват при извършването на анален секс.

Женските кондоми от своя страна също представляват полиуретални обвивики, които обаче имат два подвижни пръстена. Единият от тях, който се намира на затворения край на презерватива, се поставя във вагиналния канал, докато другия пръстен се намира извън него. Така този метод създава механична бариера между еякулата и яйцеклетката. От вътрешната си страна кондомът е покрит със специален лубрикант, който обаче не притежава характеристиките на спермицид. Едновременната употреба на двата вида презерватива не се препоръчва, защото така се повишава риска от изхлузването и късането им.

Този метод на контрацепция е слабо известен. Освен това неговата ефикасност е ниска - само за 6 месеца около 15% от жените, които са го използвали, са забременяли. Едни от малкото му предимства са, че женският презерватив може да се постави до 8 часа преди половия контакт. Освен това той може да си използва в комбинация с мастно-разтворими лубриканти. Недостатъците включват освен слабата протекция, и трудности при поставянето, повишен риск от възникване на уретрални инфекции, лек дискомфорт на жените по време на половия акт.