1. Как е устроена отделителната система?

Отделителната система, или пикочният тракт, се състои най-общо от двата бъбрека, излизащите от тях уретери (също два на брой), пикочния мехур и уретрата (пикочния канал).

Бъбреците са чифтен орган. Всеки от тях има характерна форма, подобна на бобено зърно ("бъбрековидна форма"). Бъбреците са разположени зад коремната кухина, от двете страни на гръбначния стълб, под ребрата. Бъбреците преработват преминаващата през тях кръв на организма и образуват урината. В урината се отделя излишната вода и много отпадни вещества от метаболизма на човешкото тяло.

Бъбреците не са просто филтър, те изпълняват редица важни функции (баланс на солите, производство на erithropoetin имащ отношение към образуването на червени кръвни клетки, производство на хормони важни за поддържане здравината на костите и др) и играят основна роля в поддържане на постоянен оптимален състав на вътрешната среда на организма.

Двата уретера са сравнително тънки "тръбички", по които произведената от бъбреците урина достига до пикочния мехур, който се намира в долната част на корема, зад срамната кост.

Благодарение на еластичните си стени, пикочният мехур се разтяга и съхранява урината. Когато мускулните стени на пикочния мехур се съкратят една към друга и се отпуснат сфинктерите ("клапи"), урината се изтласква в уретрата. Уретрата (пикочния канал) предтавлява тънка тръбичка, която извежда урината навън от тялото (на върха на пениса при мъжете и между малките срамни устни, пред влагалището - при жените).

Уретрата на жената е много по-къса отколкото при мъжа.


Повече за анатомия на отделителната система може да намерите ТУК.