3. Какви са симптомите на перианалната фистула?

Перианалните фистули имат хронично дългогодишно протичане с периоди на изостряне и затихване на симптомите. Общото състояние на болните остава добро. Работоспособността се нарушава само при изостряне.

Продължителността на заболяването в различна степен невротизира пациентите, те стават раздразнителни, оплакват се от често главоболие, безсъние, импотенция. Количеството на гнойната секреция, което се отделя от фистулния отвор е оскъдно и цапа бельото. В периодите на изостряне тя се увеличава.

При 60% от болните протичането е хронично рецидивиращо. Те получават периодично запушване на фистулния отвор, засилване на болката, повишаване на температурата с подуване и зачервяване в областта с последващ пробив и обилно гноетечение от стария фистулен отвор или от ново място на кожата по съседство. По този начин се обмразуват нови разклонения на фистулния канал. Непрекъснатото гноене мацерира кожата, развива се вторичен дерматит с неприятен сърбеж.

Клиничната картина зависи вголяма степен от вида на фистулата, от наличието на гнойни кухини в пространствата около правото черво, от разклонеността на фистулния ход.