1. Как се лекува перианалната фистула?

За да се излекува перианалната фистула се прилагат два основни метода. Първият е прерязване на фистулата - т.е. от канал тя се превръща в улей, отворен към ануса. Това става чрез директно прерязване през канала на фистулата или чрез поставяне през него на ластик или конец, които се затягат постепенно.

Вторият метод е затваряне на вътрешния отвор на фистулата и максимално отстраняване на възпалително променената тъкан оформяща канала на фистулата, като външния отвор се оставя отворен.

И в двата варианта се прекъсва възможността да навлизат фекални маси в затворено пространства, в което се създават условия за възпаление.

Целта на лечението е да ликвидира фистулният канал, да запази способността на ануса да задържа газове, течности и твърди материи - негова естествена функция наречена континенция.

При анатомичен вариант 1 и 2 това се постига по-лесно, защото дълбочината на фистулният ход не е голяма и това позволява намирането и неиното ликвидиране. Континенцията не е засрашена поради запазване целостта на външният мускулен цилиндър.

При вариант 3 по-сложно. При него е необходимо да се затвори отвора от към ануса и да се почисти (кюретира) фистулният ход. Лечението е с по-ниска успеваемост и в двата пункта - континенция и премахване на фистулният канал, респективно самата фистула.

При по-сложните случаи, за да се излекува фустулата се прекъсва чревният пасаж и се извежда временно черво на предната коремна стена, през което се отделят фекалиите и така се дава възможност на фистулата да заздравее, защото се прекъсва потока на изпражнения към ануса и респективно към нея.

Лечението на по-малките фистули тип 1 и 2 може да се извърши и в амбулаторни условия с местна анестезия. Тип 3 се оперира със спинална анестезия или обща. Без операция вероятността за излекуване на перианална фистула е нищожна.