5. Какви са особените форми на извънматочна бременност?

Както в началото бе споменато, освен в областта на маточната тръба оплодената яйцеклетка може да се имплантира и на други места, което обаче по правило е доста рядко. Такива форми на ектопична бременност са :

  • абдоминална бременност - зиготата се имплантира в коремната кухина. Най-често симптомите в този случай са болки в корема, гадене, повръщане, запек, диария. Характерна особеност е, че плодът често заема напречни и коси положения. Освен това при масаж не се усеща втвърдяване на корема, обуславяно от маточните контракции, както е при една нормална бременност.
  • цервикална бременност - това е много рядка форма на ектопична бременност, при която оплодената яйцеклетка се имплантира в лигавицата на маточната шийка. Симптомите наподобяват тези при спонтанен аборт - липса на менструация, кървене от влагалището, но тук няма болка. Обикновено при вагиналното изследване се установява една ненормално раздута маточна шийка, над която подобно на шапка се разполага малката матка. При тази форма единствената възможност за лечение е хистеректомията (оперативното отстраняване на матката), тъй като маточната шийка за разлика от матката не притежава достатъчно мускулна тъкан и след прекомерното и раздуване не е в състояние да се контрахира до първоначалния си вид.