1. Какво представлява извънматочната бременност?

Всяка бременност, при която оплодената яйцеклетка се развива извън маточната кухина, се нарича извънматочна или ектопична. Характерна е само за човека.

Обикновено оплождането (сливането на мъжкита и женска полова клетка) се осъществява в маточната тръба и по-точно в нейната разширена част. След това, благодарение на ресничките покриващи тръбата, оплодената яйцеклетка (зигота) се придвижва към маточната кухина - процес, който най-често продължава около 5-7 дни. След този период тя вече се намира в матката, където се внедрява в нейната лигавица (ендометриум) - процес, наречен имплантация на яйцеклетката. Само в маточната кухина яйцето има възможност да расте и да се развива пълоценно.

Когато тази имплантация се извърши на място, различно от матката, говорим, че е настъпила ектопична бременност. Най-честите места на локализация на извънматочната бременност са:

  • 98% в маточната тръба
  • 47% в разширената част на маточната тръба
  • 21,6% в стеснената част на матката (истмус)
По-рядко имплантацията на яйцето се наблюдава в маточната шийка, яйчниците, коремната кухина.

Извънматочната бременност продължава за бъде водеща причина за майчина смърт в първия триместър на бременността. Тя съставлява около 9% от всички смъртни случаи на бременни жени, като честотата и на поява значително се увеличава при жени, лекувани преди това за безплодие. Въпреки значително подобрените методи на диагностика и откриване на това патологично състояние, честотата на подобни случаи расте, което най-вероятно е свързано с излагането на жените на комбинацията от определени рискови фактори, водещи до ектопична бременност.