4. Какво представлява диабетното стъпало?

Това е характерно хронично усложнение на захарния диабет, чиято причина за възникване най-често е комплексна. От една страна са увредени сетивните нерви за кожна и дълбока чувствителност на ходилото и от друга поради засягане на големите кръвоносни съдове в част от случаите е налице недостатъчно оросяване на ходилото. Поради лошото хранене и "лошата" чувствителност се наблюдава по-особен начин на натоварване на ходилото при диабетици, лесно инфектиране, наранявания, развитие на язви и рани по ходилото и около глезените и т.н.

При тежко увреждане на стъпалото може да се стигне до гангрена и ампутация на пръсти, цялото ходило и други части на долния крайник.

Склонност за по-лесно възникване на инфекции - това също е характерна озобеност на диабетно болните; тя се обяснява с редица фактори като потиснат имунитет, лощо оросяване на тъканите, високо съдържание на глюкоза в урината и други тъкани, което е благоприятна среда за развитие на бактерии и др. Най-често се наблюдават бактериални и гъбични инфекции на кожата (много от тях могат да се окажат "старт" на сериозна инфекция), инфекции на пикочните пътища и др.