1. Можем ли да се предпазим от захарен диабет?

Захарен диабет тип 1 - засега не е възможно предпазването от захарен диабет тип 1, тъй като не се знае точната причина за възникването му. За в бъдеще, може би разкриването на някои генетични белези би предвидило риска за развитие на захарен диабет още в ембрионална възраст.

Захарен диабет тип 2 - в известна част от случаите можем да се предпазим от развитие на захарен диабет тип 2. Както вече неколкократно беше споменато за развитието на този вид диабет в много случаи голямо значение има затлъстяването и всички промени в метаболизма, означени като "метаболитен синдром Х". Профилактиката и лечението на тези метаболитни промени може да предотврати развитието на захарен диабет тип 2:

  • контрол на телесното тегло със стойност близо до идеалното
  • спазване на здравословна диета (малко животински мазнини, точен баланс на калориите, повече растителни фибри, малко количество сол и т.н.); от помощ може да Ви бъде специалист -диетолог, който освен изработване на специална диета и режим на хранене, може да Ви помогне с редица лекарства
  • спазване на активен двигателен режим
  • избягване на злоупотреба с алкохол и спиране на тютюнопушенето
  • лечение на високото кръвно налягане, високия холестерол и лошия липиден профил

Важно за предпазването от захарен диабет тип 2 е профилактиката и лечението на т.нар. "преддиабет"

Ако в семейството Ви има болни от диабет, посещавайте редовно профилактични прегледи с изследване на кръвната захар.

Ако сте болен от диабет, единственото, което можете да направите е да постигнете добър контрол на кръвната захар чрез правилно лечение с активно отношение от Ваша страна и да предотвратите по този начин или да забавите развитието на диабетните усложнения.