2. Какво представлява глюкозотолерантния тест?

Глюкозо-толерантен тест (нарича се още глюкозно обременяване) - това е тест за поставяне на диагнозата в спорни, гранични и неясни стойности на кръвната захар, определени от другите изследвания. Този тест е най-точен, той представлява "златен стандарт" за поставяне на диагнозата при захарния диабет тип 2, когато симптомите се появяват постепенно и често заболяването се открива случайно. Тестът се осъществява по следния начин: след 12-часов глад пациентът поглъща бавно 75 грама глюкоза, разтворени в 300 гр. вода, преди изпиването на сладката течност се взема кръв и се изследва кръвната захар на гладно; важно е пациентът да не е гладувал в дните, преди "12-те часа глад", през тези дни трябва да се спазва обичайния прием на въглехидрати; на 2-ия час от поглъщането на глюкозата отново се взема венозна кръв и се изследва нивото на кръвната захар; важно е през тези 2 часа пациентите да не се движат интензивно, да не приемат храна и напитки както и да не пушат.

Възоснова на резултатите от глюкозното обременяване се разграничават следните състояния:

  • кръвна захар на гладно под 6,1 mmol/l и кръвна захар на 2-ия час под 7,8 mmol/l означава нормален глюкозен толеранс или нормален контрол на кръвната захар; такъв резултат изключва всякакво наличие на диабет или преддиабетно състояние
  • кръвна захар на гладно над 6,1 и под 7 mmol/l и кръвна захар на 2-ия час над 7,8 и под 11,1 mmol/l означава нарушен (намален) глюкозен толеранс, т.е. съществува лош контрол над кръвната захар, но захарен диабет не е налице; хората с нарушен глюкозен толеранс са изложени на висок риск за развитие на диабет, затова обикновено при тях се прилага специална диета и режим на физическа активност (всяка година 5-6% от тази група хора развиват захарен диабет); напоследък се смята, че нарушеният глюкозен толеранс крие сам по себе си по-висок риск за развитие на сърдечно-съдови заболявания и усложнения и затова трябва да се лекува по-активно.
  • кръвна захар на гладно над 7 mmol/l и кръвна захар на 2-ия час над 11, 1 mmol/l означава категорично захарен диабет