1. Кой боледува от захарен диабет?

Захарният диабет е един от най-сериозните здравни проблеми на нашето време. Според съвременни данни, само в САЩ има около 17 милиона болни от диабет, като поне 3 милиона от тях не знаят, че са болни. Отново в САЩ, всяка година се откриват около 1 милион нови случаи на диабет.

Преобладаващият брой от случаите на 1 тип захарен диабет възникват под 30-годишна възраст, като голяма част възникват в детството и юношеството. 1 тип диабет е едно от водещите хронични заболявания при децата. Захарен диабет 1 тип се среща и над 30 годишна възраст, но значително по-рядко. Болестта засяга еднакво често мъже и жени, по-честа е сред населението на северна Европа и Америка и по-рядка сред азиатските народи. Има установена "унаследяемост" при тип 1 захарен диабет, но тя е много по-слаба отколкото при захарен диабет тип 2. От 5% до 10% от всички случаи на захарен диабет в света са тип 1.

Преобладаващият брой от случаите на 2 тип захарен диабет възникват над 45-годишна възраст, като рискът се увеличава с напредване на възрастта. Над 65 годишна възраст почти 20% от хората страдат от 2 тип диабет. С широкото разпространение на неправилното хранене, затлъстяването и заседналия начин на живот, захарен диабет тип 2 се среща сравнително често и при млади хора, включително и в детска възраст. 2 тип захарен диабет се среща малко по-често сред жените. Около 90-95% от всички случаи на захарен диабет се падат на захарен диабет тип 2. В значителна част от случаите захарен диабет тип 2 възниква на базата на затлъстяване и други нарушения в метаболизма, обозначавани комплексно като "метаболитен синдром Х".