1. Хирургично лечение, диета, усложнения, прогноза.

  • хирургично лечение - артроскопска синовектомия е ефективна при лечение на тежък хроничен моноартикуларен синовит. Поради увеличената тенденция за фиброза, асоциирана с този вид терапия, противовъзпалителните средства и физикалната терапия за подобряване движенията, са важна допълнителна терапия. Рядко се налага заместване на става и други форми на реконструктивна терапия.
  • диета - за хората със сутрешна скованост, оптималното време за прием на нестероидни противовъзпалителни средства е периода след вечеря и отново след ставане от сън. Приемът им с храна намалява стомашния дискомфорт. Всяко такова средство може да доведе до увреда на мукозния слой и да причини стомашни язви и кървене от ГИТ, когато се приема за дълъг период от време. Селективните СОХ-2 инхибитори са асоциирани с по-ниска честота на стомашни улкуси. Упражненията са важна част от цялостното лечение за ограничаване на болката и отока. Насочена програма с упражнения подобрява движенията, засилва мускулите и стабилизира ставите, подобрява съня, намалява килограмите и подобрява външния вид. Когато е възможно да се избягват бета-блокери, антималарици, литиеви препарати, системни кортикостероиди и НСПВ (Ако кожните лезии се влошат от дадено НСПВ, да се замени с НСПВ от друга група.) Превенцията включва почивка и упражнения.
  • усложнения - спондилитът, водещ до атлантоаксиална сублуксация, се усложнява с неврологични отклонения.
  • прогноза - псориатичният артрит обикновено протича леко със засягане на малко стави. Лечението с имуномодулатори може да бъде успешно при пациенти с тежко заболяване.