7. Каква е клиниката при първичен генитален херпес?

Първичният генитален херпес се появява след заразяване по полов път, при пациенти, които в миналото не са имали херпес на половите органи или устните. При изследване в кръвта им не се установяват антитела спрямо HSV.

От клинична гледна точка това е най-тежко протичащата форма на генитален херпес, която оставена без лечение продължава до 20-25 дни. Характерните промени са разположени в областта на половите органи при мъжа и жената, перианалната област и седалището при двата пола. Характерно за измененията е засягането на обширни области от съответната анатомична зона и наличие на силно изразени субективни оплаквания. Промените са представени от множество, изпълнени с прозрачна течност мехурчета, възникващи на фона на еритем. Субективните оплаквания са силна болка и парене при уриниране. Успоредно с появата на лезиите се увеличават и регионалните лимфни възли, които също са силно болезнени. От страна на соматичния статус се отчита повишаване на телесната температура, слабост, главоболие и миалгии.

Освен типичната клинична картина на гениталния херпес, макар и значително по-рядко могат да се наблюдават атипични форми. Такива са: фурункул, екскориации, неспецифичен еритем, линеарни фисури по препуциума , макули и папули по glans penis. Търсенето на анамнеза за генитален херпес е изключително важно при такива случаи с оглед коректното терапевтично поведение.

Във форума по тази тема при МЪЖЕ можете да влезете от ТУК

Във форума по тази тема при ЖЕНИ можете да влезете от ТУК