1. Какво е лечението на болезнената менструация?

При болезнена менструация, дължаща се на заболяване трябва да се лекува основното заболяване. В зависимост от причината, лечението може да бъде антибиотично (при инфекция), оперативно (при миоматозни възли или полипи).

Обезболяващи медикаменти като аспирин и парацетамол облекчават лекия дискомфорт, но ако болката Ви е по-силна, опитайте нестероидни противовъзпалителни средства - ибупрофен, напроксен, които подтискат освобождаването на простагландини.

Лекуващият лекар може да назначи противозачатъчни средства или прогестерон, които повлияват баланса на хормоните по начин, който облекчава болката.

Редовните физически упражнения водят до увеличено отделяне на ендорфини - естествени обезболяващи средства в организма.

Достатъчно почивка!

2. Какви са причините за болезнена менструация?

Известни хормонални промени по времето на месечния цикъл могат да бъдат причина за дисменорея. Най-честият фактор, предизвикващ болка е производството на простагландини от организма - хормоноподобни субстанции , които причиняват контракции (свивания на мускулатурата) на матката по време на менструация и осигуряват изхвърляне извън организма на менструалната кръв и тъкани. Прекалено високото ниво простагландини може да причини повтарящи се контракции или спазми, които се възприемат като крампи.

Обичайно е тези болки да продължават през репродуктивните години, но много жени намират менструалните крампи за по-леки след раждането.

Други причини:

  • ендометриоза - при това състояние тъканта, която покрива кухината на матката се развива извън нея, най-често в маточни тръби, яйчници и таз
  • възпаление на гениталиите (тазова възпалителна болест) - обикновено се причинява венерически болести
  • употребата на противозачатъчна спирала - може да е причина за силни крампи, особено през първите няколко месеца след поставянето
  • миома или полипи на матката

3. Какво е болезнена менструация (дисменорея)?

Болезнената менструация (дисменорея) е медицински термин за менструални крампи - тъпи и пулсиращи болки в долната част на корема, които някои жени преживяват преди и по време на менструални кръвотечения. В някой случаи те са достатъчно силни, за да нарушат ежедневната активност на жената.

Крампите обикновено започват три години след започване на менструацията, но могат да се появят и по-късно. Те могат да продължават през 20-те години или до раждането , след което да намалеят по сила или да изчезнат напълно.

Симптомите на болезнената менструация се изразяват в тъпи и пулсиращи болки ниско в корема, излъчващи се към гърба и бедрата. По-рядко тези симптоми се придружават от гадене и повръщане, редки изпражнения, изпотяване и световъртеж.