1. Какво е лечението на предменструалния синдром?

Лечението на предменструалния синдром е строго индивидуално. Вие сама трябва да намерите подходящата комбинация от средства, които да доведат до облекчаване на симптомите. За някои от тези средства е задължително да се консултирате с лекар.

  • Нестероидни противовъзпалителни средства - приемът на ибупрофен или напроксен преди, и при началото на мензиса може да намали крампите и напрежението в гърдите.
  • Противозачатъчни таблетки - спират овулацията и стабилизират хоромоналните колебания като по този начин водят до облекчение.
  • Антидепресанти - флуоксетин, пароксетин и сертралин успешно намаляват симптомите на умора, силното желание за някои храни и нарушенията на съня.
  • Хранене - малко и на често, за да намалите дискомфорта в корема. Ограничете солта и солените храни, за да намалите задръжката на течности. Ориентирайте се към храни, богати на комплексни въглехидрати - плодове, зеленчуци и пълнозърнести продукти. Изберете храни, богати на калций. Ако не понасяте млечните произведения или не осигурявате адекватен калций с храненето си, може да се нуждаете от дневна добавка на калциеве таблетки. Поливитаминни съставки. Избягвайте кофеина. Избягвайте алкохола.
  • Физически упражнения към дневния режим - бърза разходка, каране на колело, плуване или други физически натоварвания поне 30 минути дневно. Редовните физически упражнения подобряват общото здраве, намаляват умората и подобряват настроението.
  • Намаляване на стреса - осигурете си достатъчно сън. Практикувайте мускулна релаксация или упражнения за дълбоко дишане за намаляване на главоболието, тревожността и безсънието.

Записвайте симптомите в продължение на няколко месеца - водете си записки, за да установите провокиращите фактори и времето на поява на симптомите. Това ще ви помогне да коригирате начина си на живот за намаляване на оплакванията.