7. Какво е епидемия и пандемия?

За епидемия се говори при неочаквано увеличение на скоростта на поява на случаи от дадена болест до стойност над нормалната, засягаща голям брой хора и разпространена на голяма площ.

Разпространението на дадено заболяване по целия свят се обозначава като пандемия. За последните 100 години е имало три грипни пандемии:

  • през 1918г. "Испански грип" - А(H1N1)
  • през 1957г. "Азиатски грип" - А(H2N2)
  • през 1968г. "Хонгконгски грип" - А(H3N2)

Тези пандемии са взели милиони жертви по целия свят. Това се случва поради способността на грипните вируси да мутират – както вътре в себе си, така и обменяйки гени помежду си. В първия случаи се касае за точкови мутации (антигенен drift) във вирусния геном, което води до поява на нов поддтип и развитието на епидемии, във втория случай – при размяна на части между различни грипни щамове (антигенен shift) и появана нов вирусен щам – може да се появи пандемия.

Човешката популация изгражда нетраен имунитет срещу подтиповете на различните грипни вируси и за това по време на епидемия заболяването се ограничава в някакви рамки.

Към новопоявилият се щам няма развит имунитет, който да спре разпространението му, поради което е възможно възникването на пандемия.