1. Как да се предпазим от грип?

Важно е да се знае, че всеки трябва сам да избере начина по който да се предпазва от грип. Изборът на средство зависи от състоянието на организма – здраве или наличие на заболяване, прекарани наскоро заболявания, снижен имунитет и др. Според специалистите, поголовното прилагане на определени средства е излишно и доста скъпо.

Предпазването от грип включва:

  • общи мерки – здравословен начин на живот, избягване на заразени от грип в моментите на епидемия и др.
  • стимулатори на имунната система – респивакс, вронховаксом, ехинацея и подобни
  • противогрипни ваксини

Противогрипната ваксинация представлява имунизация с ваксина от неактивни причинители на заболяването. При производството на ваксина трябва да бъдат съблюдавани последните препоръки на Световната Здравна Организация, така, че антигенния състав на ваксината да съответства на актуалните щамове, които причиняват епидемията.

Ефектът на ваксините е най-значим при хората над 65г. възраст, сърдечно и белодробно болните, във връзка с предотвратяването на изостряне на наличното заболяване и развитието на усложнения както от него, така и от страна на грипа.

Противогрипната ваксина предпазва само от тези щамове, за които е създадена. Целта е в организма да се изградят антитела срещу очакваните за сезона грипни вируси, които ако не да предотвратят заболяването, то да помогнат за протичане в по-лека форма. Изграденият по този начин имунитет по принцип е нетраен – около 6 месеца, но обикновено следващата грипна епидемия се причинява и от различни вируси, при което еднократната ваксинация няма да ни предпази от вирусите, които ще се появят следващия грипен сезон.

При имунизиране на деца е важно да се знае, че те трябва да бъдат здрави към момента на поставяне на ваксина, да нямат алергия към яйчни продукти и неомицин, да са понасяли нормално предишни имунизации.