1. Може ли да се предпазим от заразяване с HIV И развитие на СПИН?

Въпреки продължаващите огромни усилия за изработване на ваксина срещу HIV, понастоящем официално одобрена такава не съществува. За предпазване от заразяване с HIV и развитието на изключително тежкото заболяване СПИН трябва да се избягва рисково поведение. Предпазните мерки, които трябва да се съблюдават са:

  • избягване на случайни сексуални контакти (орален, вагинален, анален, хомосексуален или хетеросексуален), особено без използване на презерватив
  • правилно използване на презерватива (например, презервативът трябва да се сложи на мъжкия полов член веднага след постигането на ерекция, още преди всякакъв контакт с гениталната област или устата, отделящите се преди изпразването секрети също съдържат вируса HIV в голямо количество и са заразноопасни); въпреки това използването на презерватив не гарантира 100% безопасност при сексуален контакт със заразен с HIV
  • избягване на честата смяна на сексуалните партньори
  • безопасен секс по отношение на HIV (но не и по отношение на други, предавани по полов път заболявания!) без презерватив е възможен при двойка постоянни партньори след изследване и на двамата за HIV антитела, 6 месеца след последния им сексуален контакт с друг партньор.
  • да се избягва попадането на кръв, сперма, урина, вагинален секрет или изпражненеия по лигавицата на ануса и правото черво, вагината и влагалището, пениса, устата и дори очите.
  • избягване употребата на общи игли и спринцовки при инжектиране на наркотици или други вещества
  • спазване на правила за безопасна работа ако сте здравен работник, работите в студио за правене на татуировки, пиърсинг и др. (носене на латексови ръкавици, носене на предпазни очила и т.н.)
  • направете си тест за антитела срещу HIV ако спадате към някоя от рисковите групи или ако сте имали еднократен сексуален контакт, който оценяте като "не безопасен" или "рисков" (виж "Кой боледува от СПИН, развива ли се имунитет срещу болестта и как?"). Изследването се извършва напълно анонимно и абсолютно безплатно в редица центрове в България.

Запомнете, че спазването на тези мерки е изключително важно във всички случаи, тъй като голяма част от заразените с вируса на СПИН нямат никакви оплаквания и дори не подозират за това.