4. Какво става след като човек се зарази с HIV?

Щом се озоват в тялото, HIV вирусите попадат в кръвта и там избирателно "атакуват" и навлизат в един подвид бели кръвни клетки- Т-хелпери, които играят важна роля в човешката имунна система. Използвайки генетичния материал на Т-хелпера, вирусите се възпроизвеждат в милиарди копия, които предизвикват "пръскане" на клетката. В резултат на това лимфоцитът загива. Предполага се, че останалата част на имунната система допълнително спомага за намаляване броя на Т-хелперните лимфоцити като унищожава тези от тях, заразени с HIV. Освободените при загиването на клетката умножени вирусни частици атакуват нови Т-хелпери в които цикълът се повтаря. Процесът, при който вирусът HIV атакува и унищожава CD4+ лимфоцитите, продължава с променливи темпове, но непрестанно, през всички фази на HIV-инфекцията, включително и СПИН.

В рамките на първите 2-6 седмици след заразяване с HIV при повече от половината инфектирани се развива първична HIV Инфекция (или остър HIV синдром), който наподобява грип или картината на инфекциозна мононуклеоза и може да трае няколко седмици. През това време имунната система на тялото започва "борба" с вируса и той не може да се възпроизвежда в големи количества. С течение на времето това противодействие на защитната система води до изчезване на оплакванията и заразеният отново се чувства добре.

В последващия безсимптомен стадий вирусът продължава да се размножава в кръвта и да унищожава CD4+ лимфоцити, без заразеният да изпитва каквито и да било оплаквания. Освен в кръвта, вирусът се разпространява и размножава в цялото тяло, особено в лимфните възли (те са основни органи на имунната система), мозъка и гениталните секрети.

В един момент (обикновено повече от 10 години след момента на инфектирането) броят на Т-хелперите спада под един критичен праг. На този етап имунната система е много тежко потисната и настъпва СПИН. Синдромът на придобитата имунна недостатъчност се изявява в тежко изконсумиране на цялото тяло, усложнения от страна на мозъка и нервите и опортюнистични инфекции и неоплазми (ракови заболявания, злокачествени заболявания), които рядко се наблюдават при хора с нормална имунна система.