1. Може ли да се предпазим от вирусен хепатит С?

Понастоящем не съществува специфична защита срещу вируса на хепатит С. За разлика от хепатит А и В, не е създадена ваксина срещу HCV както и не разполагаме с имуноглобулин (готови защитни антитела срещу вируса) срещу вируса. Това се дължи в голяма степен на генетичното разнообразие на вируса (съществуват генотипове и под-генотипове, както и многобройни мутирали варианти на вируса в един заразен човек).

Предпазването от заразяване с вируса на хепатит С се свежда само до избягване на рисковите фактори и спазване на определени мерки от носителите на вируса, от друга страна (виж по горе):

  • да се избягва венозното приложение на наркотици и особено употребата на общи игли и спринцовки
  • да се избягва честа смяна на сексуалните партньори и необезопасен секс (без презерватив)
  • да се избягва контакт с предмети, които може да са замърсени с кръв или телесни течности на болен от хепатит С като употреба на общи бръснарски ножчета, четки за зъби, недобре стерилизиран инструментариум за правене на татуировки, пиърсинг и др.
  • медицинските работници, влизащи контакт с органи, кръв и кръвни продукти да спазват правила за безопасност на работата (използване на ръкавици за еднократна употреба, специално облекло, маски, предпазни очила и т.н.)
  • бременна, болна или преболедувала от хепатит С, трябва да съобщи това на своя акушер-гинеколог