2. Какви мерки трябва да предприемат носителите на хепатит В?

Повечето възрастни (около 95%), особено тези с остър, симптоматичен (с изявени оплаквания), протичащ с жълтеница хепатит В се възстановяват напълно от инфекцията в рамките на два до три месеца. Въпреки, че пациентите се чувстват добре след този период за нормализирането на кръвните проби може да са необходими 3 до 4 месеца. Тези пациенти развиват доживотен имунитет срещу HBV, което прави повторното заразяване и развитие на заболяване невъзможно. У тези пациенти рядко се развива хронично чернодробно заболяване, За разлика от тях у тези възрастни (около 5%), при които заболяването протича със слабо изразени или без симптоми по време на острата инфекция (първия сблъсък с вируса) съществува по-малка вероятност организмът да се очисти от инфекцията и рискът за развитие на хроничен хепатит В е по-голям. Част от заразените с вируса на хепатит В не развиват никога оплаквания или промени в стойностите на чернодробните показатели и серологичните изследвания. Все пак част от тези хора могат да развият направо някое от късните усложнения на хепатит В-вирусната инфекция, като например чернодробен рак. При малките деца голям процент от боледуващите от остър хепатит В с изявени симптоми и нерядко жълтеница развиват хроничен хепатит В (за новородените този процент е 90%).

В около 1% от случаите острият хепатит В може да протече много тежко с бързо развитие на чернодробна недостатъчност и чернодробна кома. Част от тези случаи се отдават на наслагване на друга чернодробна инфекция с вирус наречен "D" или делта хепатит. Смъртността в случаите на фулминантен хепатит може да достигне до 80%.

При хората, развили хроничен хепатит пронозата зависи от възрастта, в която това се случва и от тежестта на хроничното чернодробно възпаление, която се определя чрез чернодробна биопсия. Болните с леко чернодробно увреждане имат добра прогноза, въпреки че част от тях развиват чернодробна цироза или чернодробен рак.За болните с хроничен активен хепатит (инфекцията е постоянно в активна фаза) прогнозата е по-лоша: около 55% от тях умират в рамките на 5 години.

Ако не бъде прекратено (в резултат на защитата на имунната система с или без помощта на лечението) чернодробното увреждане води до втвърдяване на органа и дифузно разрастване на неработеща съединителна тъкан, състояние, което се нарича цироза и се получава чсто след дългогодишна злоупотреба с алкохол. Промененият по този начин черен дроб не може да изпълнява функциите си (черният дроб на човека изпълнява изключително важни функции като преработка на лекарства и токсични вещества, складиране на енергийни резерви, производство на белтъци на кръвосъсирването и имунно активни белтъци, производство и отделяне на пигменти и много други), което се означава като чернодробна недостатъчност. Единственото окончателно лечение на чернодробната недостатъчност е чернодробната трансплантация.

Следователно едни от най сериозните усложнения на острия вирусен хепатит В са развитието на хроничен хепатит, чернодробна цироза с чернодробна недостатъчност и чернодробен рак (нарича се хепатоцелуларен карцином, той възниква първично в черния дроб, а не е метастаза на злокачествен процес в друг орган на тялото).

Други усложнения на острия вирусен хепатит В се дължат на имунни механзими, задействащи се извън черния дроб. Някои от тях са:

  • остър пролиферативен гломерулонефрит - бъбречно усложнение, характеризиращо се с намалено отделяне на урина, повишаване на кръвното налягане, образуване на отоци и т.н., понякога достигащо до бъбречна недостатъчност и налагащо хемодиализа
  • остър реактивен полиартрит - представлява възпаление на много стави наведнъж с подуване, скованост и болки; дължи се на отлагане на имунни комплекси в ставната синовиална мембрана; обикновено отшумява от само себеси и не причинява трайни увреждания на ставите
  • увреждане на производството на кръвни клетки
  • възпаление на жлъчния мехур и жлъчните пътища и др.