1. Какви други процедури са полезни при акне?

Ежемесечно почистване на кожата от козметолог след овладяване на възпалителния процес.

Физиотерапевтични процедури в козметични салони:

 • кварцови облъчвания,
 • дарсонвализация със сулфатиацол,
 • дезинкрустация с физиологичен разтвор,
 • йонофореза с ихтиол и витамин С,
 • лечебни масажи (само при процеси, които не са свързани с насложена инфекция),

При келоиди след акне се използва течен азот или специален апарат Щройс.

 

Назначения и препоръки, които може да даде дерматологът:

 • локално приложение на антибактериални препарати, съдържащи еритромицин, клиндамицин и др.
 • локално приложение на силни ексфолианти от групата на ретиноидите
 • перорален прием на антибиотици – най- често клиндамицин, тетрациклин.
 • кортизон при уплътнени и кистични форми на Акне

Назначения, които може да даде акушергинекологът:

 • Хормонална терапия: съвременни контрацептиви (Орто Трициклин, Диане 35) са ефективни при лечение на Акне

2. Какви грижи са необходими при акне?

Те съвпадат с грижите за мазна кожа с разширени пори и комедони. Използват се няколко стъпки, които могат да се прилагат при този начален стадий на акне.

1. Почистване на порите и комедоните:

 • измиване на кожата един – два пъти дневно с мек сапун, който почиства кожата без да я дехидратира и изсушава. При наличие на папули и пустули кожата почти винаги е по- чуствителна. Това налага употреба на хипоалергични козметични препарати (сапуни, лосиони, кремове и други) - например продуктите на Еucerin за проблемна кожа/акне, Roc, Avene, Bioderma.
 • почистване на кожата със скраб или пилинг-маска с микрогранули: 1- 2 пъти седмично. За целта преди това порите трябва да се отворят, което се постига с парна баня или локално прилагане на 3% -кислородна вода.При наличие на папули и пустули първо трябва да се овладее възпалителния процес и едва след това да се използва скраб или пилинг маска. Мануалното премахване на папули, пустули и уплътнени пъпки е направилно и води до оформяне на белези.
 • прилагане на готови ексфолианти – трябва да става с особено внимание и под наблюдение на дерматолог / Retin A, Bactroban, Scinoren, Acnederm, Acnedasil и др./. Прилагат се при по-тежки форми на акне.

2. Редуциране на мастната секреция – антисеборейни препарати, разтворители на кожна мазнина. Като такива се използват 1-2% салицилов спирт и различни готови лосиони съдържащи гликолови или ± – хидрокси киселини. При необходимост от допълнителна употреба на суспензии или микстури, съобразно мнението на дерматолог, разтворителите на кожна мазнина се прилагат преди нанасянето и след отстраняването на суспензията или микстурата. Микстурите, често се предписват при по – напреднал стадий на акне, като те се нанасят вечер и остатъците се почистват сутрин. В тях се съдържат антисеборейни и антибактериални съставки.

 

3. Антибактериални препарати – гелове, кремове, лосиони, микстури са подходящи форми за мазна кожа. Готови такива препарати са Dalacin T, Acnerin, лосиони, съдържащи еритромицин. Антибактериални съставки, освен локалните антибиотици в различните микстури са: бензоил – пероксид, резорцин и сяра.

3. Какво причинява акне?

Причините са комплексни. Заболяването се явява през пубертета около 12- 13 години, по- рано при момичетата, но протича по-тежко при момчетата. По правилно е да се говори за фактори, които могат да се свържат с развитие на акне.

Вътрешни фактори:

 • Генетично унаследяване с различна степен на вариабилност
 • Хормонални – свързани с повишено отделяне през пубертета на андрогени

Външни фактори:

 • Анаеробни бактерии в себорейните зони – основно Propionibacterium acnes.
 • Системно приемане или контакт с халогенни елементи: йод, хлор, бром.
 • Системно приемане на витамините В6, В12 и вит. Д, и кортикостероиди.
 • Контактни дразнители – масла, катрани.
 • Психично натоварване – стрес.

Голямата част от факторите не се приемат като отделни самостоятелни причини за поява на акне. Такива са: наследсвеността, храната, стреса, хормоналните промени.

4. Какво представлява акнето?

Акнето е заболяване, което често настъпва при склонна към омазняване кожа, резултат от повишена секреция на мастните жлези предимно в областта на лицето, гърдите и гърба.

Формите на акне са различни и включват:

Тези форми могат да се срещнат самостоятелно, но по-често представляват последователни стадии на акнето.

Комедоните са два вида: отворени - с черен връх , който се дължи на окислението на роговото вещесктво и примеса на прах, и затворени - с бял връх, или така наречените милиуми. Червените пъпки съдържат белезникав секрет. Те могат да се инфектират от гноеродни бактерии ида оформят гнойни пъпки, с жълтеникав секрет.

Гнойната пъпка може да пробие кожната повърхност и да оформи круста или да увеличи своите размери и да образува уплътнена пъпка, която е силно болезнена. В последния случай възпалението е обхванало цялата мастна жлеза и понякога космено-мастния фоликул. Сливането на няколко уплътнени пъпки оформя флегмонозната форма на възпалителния процес, когато се въвлича и подкожието.

Особена форма на акне е конглобатното акне - болезнени възли по лицето деколтето и гърба, които нагнояват, пробиват кожната повърхност (фистулизират), разязвяват и зарастват с ръбци (атрофични или хипертрофични цикатрикси - белези).

Повече за анатомичното устройство на кожата може да намерите ТУК.