4. Какво представлява акнето?

Акнето е заболяване, което често настъпва при склонна към омазняване кожа, резултат от повишена секреция на мастните жлези предимно в областта на лицето, гърдите и гърба.

Формите на акне са различни и включват:

Тези форми могат да се срещнат самостоятелно, но по-често представляват последователни стадии на акнето.

Комедоните са два вида: отворени - с черен връх , който се дължи на окислението на роговото вещесктво и примеса на прах, и затворени - с бял връх, или така наречените милиуми. Червените пъпки съдържат белезникав секрет. Те могат да се инфектират от гноеродни бактерии ида оформят гнойни пъпки, с жълтеникав секрет.

Гнойната пъпка може да пробие кожната повърхност и да оформи круста или да увеличи своите размери и да образува уплътнена пъпка, която е силно болезнена. В последния случай възпалението е обхванало цялата мастна жлеза и понякога космено-мастния фоликул. Сливането на няколко уплътнени пъпки оформя флегмонозната форма на възпалителния процес, когато се въвлича и подкожието.

Особена форма на акне е конглобатното акне - болезнени възли по лицето деколтето и гърба, които нагнояват, пробиват кожната повърхност (фистулизират), разязвяват и зарастват с ръбци (атрофични или хипертрофични цикатрикси - белези).

Повече за анатомичното устройство на кожата може да намерите ТУК.