2. Какви грижи са необходими при акне?

Те съвпадат с грижите за мазна кожа с разширени пори и комедони. Използват се няколко стъпки, които могат да се прилагат при този начален стадий на акне.

1. Почистване на порите и комедоните:

  • измиване на кожата един – два пъти дневно с мек сапун, който почиства кожата без да я дехидратира и изсушава. При наличие на папули и пустули кожата почти винаги е по- чуствителна. Това налага употреба на хипоалергични козметични препарати (сапуни, лосиони, кремове и други) - например продуктите на Еucerin за проблемна кожа/акне, Roc, Avene, Bioderma.
  • почистване на кожата със скраб или пилинг-маска с микрогранули: 1- 2 пъти седмично. За целта преди това порите трябва да се отворят, което се постига с парна баня или локално прилагане на 3% -кислородна вода.При наличие на папули и пустули първо трябва да се овладее възпалителния процес и едва след това да се използва скраб или пилинг маска. Мануалното премахване на папули, пустули и уплътнени пъпки е направилно и води до оформяне на белези.
  • прилагане на готови ексфолианти – трябва да става с особено внимание и под наблюдение на дерматолог / Retin A, Bactroban, Scinoren, Acnederm, Acnedasil и др./. Прилагат се при по-тежки форми на акне.

2. Редуциране на мастната секреция – антисеборейни препарати, разтворители на кожна мазнина. Като такива се използват 1-2% салицилов спирт и различни готови лосиони съдържащи гликолови или ± – хидрокси киселини. При необходимост от допълнителна употреба на суспензии или микстури, съобразно мнението на дерматолог, разтворителите на кожна мазнина се прилагат преди нанасянето и след отстраняването на суспензията или микстурата. Микстурите, често се предписват при по – напреднал стадий на акне, като те се нанасят вечер и остатъците се почистват сутрин. В тях се съдържат антисеборейни и антибактериални съставки.

 

3. Антибактериални препарати – гелове, кремове, лосиони, микстури са подходящи форми за мазна кожа. Готови такива препарати са Dalacin T, Acnerin, лосиони, съдържащи еритромицин. Антибактериални съставки, освен локалните антибиотици в различните микстури са: бензоил – пероксид, резорцин и сяра.