6. Какви са симптомите (оплаквания, които предизвиква) на херпес зостер?

В зависимост от това кои периферни нерви са засегнати (инфекцията "дреме" в ганглиите на сетивните клончета на периферните нерви) оплакванията при херпес зостер произлизат от различни части на тялото.

Налице могат да бъдат т.нар, предшестващи симптоми като отпадналост, мускулни болки, парене, напрегнатост и мравучкане в областта на кожата, която по-късно ще бъде засегната от обрива. Това може да бъде съпътствано от повишена температура.

Със или без предшестващи симптоми се появява пареща болка в широка, лентовидна зона от кожата на тялото или лицето (според засегнатия нерв). Болката може да бъде изгаряща, пробождаща, остра или тъпа.

Обикновено около 1 до 3 дни след изявата на болката се появява характерния обрив. Обривът е съставен от бързо появяващи се червени пъпчици, които много скоро преминават в мехурчета върху основа от силно зачервена кожа. Обривът се разпространява в същата кожна зона, където се усеща болката. Мехурчетата продължават да се образуват за около 3 до 5 дни. В следващите една до три седмици мехурчетата се разпукват, превръщат се за кратко в язвички и след това се покриват с плътна коричка и оздравяват, след което обикновено остава белег или по-интензивна пигментация на кожата. В момента, когато обривът е в разгара си, налице могат да бъдат от лек сърбеж до силна пареща болка в засегнатия кожен участък. Въпреки, че обривът отшумява за една-три седмици, болката може да продължи по-дълго. В повечето случаи болката отшумява в рамките на 3 до 5 седмици, но може да продължии до 3 месеца (в медицината това състояние се нарича постхерпетична невралгия).

Най-често обривът се разполага като широка лента с леко кос ход от едната или двете страни на гърба, гръдния кош и корема (при най-честото засягане на междуребрените нерви) или от едната страна на лицето (при честото засягане на троичния нерв, който инервира по-голямата част от лицето). Разпределението на обрива отговаря на съответния дерматом (така се нарича участъка от повърхността на тялото, който се инервира по отношение на чувствителността от разклонения на един нерв). Може да бъде засегнат целия дерматом на даден нерв или в него да се наблюдават участъци с или без мехурчета. Обикновено е засегнат само един нерв (и съответния му дерматом), рядко може да се наблюдава засягане на повече от един периферни нерви (и съответните им дерматоми).

В някои случаи налице може да бъде само описаната болка с характерно разположение по повърхността на тялото, без наличие на обрив, както и обратното - обрив без наличие на болка.

Херпес зостер може да засегне и очите, при което причинява подуване и зачервяване на клепачите и болка. Често е засегната и роговицата на окото, което крие риск от сериозно увреждане на зрението. Настъпилите сраствания вследствие на инфекцията в окото могат да доведат по късно в живота на пациента до развитите на глаукома.