1. Може ли да се предпазим от Лаймска болест?

Най-сигурният начин за предпазване от Лаймска болест е да се предпазите от ухапване от кърлежи. Желателно е да се предприемат следните мерки:

  • при пребиваване в гористи и тревисти местности през лятно-есенния използвайте облекло, покриващо по-голяма част от кожата Ви (дълги ръкави, дълги панталони, вмъкване на крачолите в чорапите и обувките, шапка и др.)
  • обличайте светли дрехи - кърлежите са тъмни на цвят и така по-лесно се откриват ако са попаднали върху Вас
  • намажете или напръскайте кожата си и облеклото си с репелент (вещество, отблъскващо насекомите и кърлежите( като строго спазвате указанията за приложение на производителя
  • ако живеете в гориста местност, използвайте препарати от групата на акарицидите (такива, които убиват кърлежите) за обработка на дома си и пространствата около него
  • след пребиваване в гориста или тревиста местност огледайте внимателно кожата на тялото си и скалпа (също и на Вашите деца). За да успее да Ви зарази с причинителя на Лаймска болест кърлежът трябва да престои върху кожата Ви не по-малко от 24-48 часа, така че откриването и премахването му в този интервал е намалява значително риска. Кърлежите предпочитат топли и влажни места, така че най-често може да ги откриете под мишницата, около слабините, под гърдите нажените, по врата и в скалапа Прегледайте по същия начин и Вашия домашен любимец.
  • ако откриете кърлеж върху кожата си го премахнете по най-бързия начин или се обърнете към лекар. Премахването от Вас самите трябва да стане по следния начин - вземете пинсети (или ако нямате такива, използвайте облечени в ръкавица или найлон пръсти или нокти, никога с голи ръце) и хванете здраво кърлежа за предната му, по тясна част (към главата) възможно най-близо до залавянето му за кожата, след това го издърпайте с постоянно теглещо движение, без усукване или смачкване, не използвайте олио или мазнина, кибритени клечки и други народно-известни методи, тъй като те не са ефективни по отношение предпазването от заразяване. След като извадите кърлежа, дезинфекцирайте старателно мястото и го наблюдавайте за около месец. Ако забележите развитие на червен пръстеновиден обрив или поява на грипоподобни оплаквания в този период, се обърнете към лекар.

Спорен е въпросът за рутинно прилагане на антибиотична профилактика при всеки случай на ухапване от кърлеж. Доказано е, че прилагането на единична доза доксициклин до 72-ия час от ухапването предотвратява развититето на Лаймска болест. С оглед на това, ако сте били ухапани от кърлеж и сте пребивавали през елятно-есенния сезон в място, където заболяването се среща често, се обърнете към Вашия лекар. Той ще прецени дали назначаването на антибиотична профилактика е уместно във вашия случай и ще прецени какъв точно антибиотик да Ви препоръча.