1. Ендокринна система - анатомия

Регулацията на биохимичните процеси в човешкото тяло се осъществява по два основни механизма – нервен (посредством нервен импулс) и хуморален (чрез хормони).

Ендокринната система e отговорна за сложната регулация на жизнените процеси и функции в организма посредством секрецията на вещества – хормони – от специфични органи, наречени жлези с вътрешна секреция. Те се намират на различни места в тялото и отделят хормони директно в кръвта. Чрез нея хормоните достигат до съответните прицелни органи и регулират техните функции. Клетките на прицелните органи притежават съответните рецептори, които свързани с хормоните водят до промяна на определена клетъчна функция.

Жлези с вътрешна секреция са:

Тестисът, яйчникът и панкреасът имат и други функции освен производството на хормони

Основните жизнени процеси в човешкия организъм - обмяната на веществата, растежа, развитието, размножаването, поведение се намирад под контрола на нервната система и на ендокринната система посредством хормоните.

Нарушенията във функцията на ендокринните жлези се обозначава по следния начин:

  • хипофункция – намалена под нормата продукция на хормони
  • хиперфункция – увеличена над нормата продукция на хормони

Тези термини са основни понятия в медицината, характеризиращи заболяванията на жлезите с вътрешна секреция.

Функцията на ендокринните жлези се контролира от хипофизата (посредством хипофизни хормони), а тя от друга страна е под контрола на специфична област на мозъка, наречена хипоталамус.