1. Какви са физиологичните особености на матката?

Менструалния цикъл се отчита преди всичко по измененията в маточния ендометриум (лигавица на маточната кухина), но включва и изменения в женските гениталии, млечните жлези, телесната температура и др., които са отражение на яйчниковата хормонална секреция.

Промените в маточната лигавица в хода на цикъла протичат в три основни фази:

  • Пролиферационната фаза се определя от действието на естрогените, секретирани от развиващите се фоликули, и затова се нарича естрогенна фаза. Характеризира се с прогресиращо след менструация делене и нарастване на останалите клетки в базалния слой на ендометриума, като към момента на овулацията дебелината му достига 2-3 мм.
  • Секреционната фаза се определя от действието на прогестерона и естрогените секретирани от жълтото тяло. Характеризира се с допълнително нарастване и набъбване на ендометриалните клетки и оформянето им в жлезисти структури, които секретират ендометриална течност. Дебелината на ендометриума в края на цикъла достига 4-6 мм.
  • Десквамационна фаза (менструация) – настъпва в резултат на отпадане на стимулиращото действие на прогестерона и естрогените към края на цикъла поради регресия на жълтото тяло. Предизвиканият съдов спазъм води до кръвоизлив и некроза в ендометриума. Получената клетъчна материя примесена с кръв се изхвърля чрез контракции на матката във влагалището.

Менструацията (мензис) се появява в повечето случаи с точно определена периодичност през средно 28 дни (от 21 до 31 дни), нормално продължава от 3 до 7 дни и количеството кръв, което се губи, е средно 30 мл.

Твърде често, особено у млади жени и жени в предменопаузален период, могат да се наблюдават значителни отклонения от тези средни стойности за периода, продължителността и кървенето при менструацията.

Любопитен факт:

Базална телесна температура – температурата измерена ректално сутрин преди ставане. Повишава се с около 0,5єС веднага след овулацията и продължава през втората половина на периода. Използва се за определяне датата на овулация и, съответно, вероятността за настъпване на забременяване.