1. Каква е функцията на семенникът (тестисът)?

Основния хормон, секретиран от тестиса, е тестостеронът. Малки количества тестостерон се секретират и от яйчника, а сходни с неговото действие стероидни хормони (андрогени) се секретират от надбъбречната кора и у двата пола. От друга страна, тестисът секретира и малки количества естрогени.

Ефектите на тестостерона и на сходните с него стероидни хормони (андрогени) е повлияване на белтъчната синтеза и развитието на първичните и вторични полови белези. Тестостеронът стимулира и смъкването на тестиса в скротума.

Анаболният ефект върху белтъчната обмяна е второто важно действие на тестостерона и особено на някои негови синтетични аналози. Той стимулира синтезата на протеини предимно в мускулната и костната тъкан, с което увеличава мускулната маса и потенцира костния растеж.

Други ефекти на андрогенните хормони са увеличаване на броя и активността на мастните жлези в кожата и склонност към възпалителни процеси в тях (акне), оплешивяване.

При намалени или липсваща секреция на тестостерон промените в организма зависят от възрастта, когато са настъпили.

Кастрацията след пубертета не се отразява съществено върху способността за извършване на полов акт, въпреки известно намаляване на половото влечение. Вторичните полови белези също се запазват, вероятно поддържани от бъбречните андрогени.

Кастрацията преди пубертета задържа развитието на първичните и не дава възможност за поява на вторичните полови белези у мъжа. Такива индивиди се отличават с висок ръст, дълги крайници, телесно оформяне от женски тип, инфантилен пенис, висок и тънък глас и оскъдно окосмяване само в областта на пубиса и подмишниците – картина, типична за т.н. евнухоидизъм.

Повишената секреция на андрогени има клинично значение предимно за жените, но ако се развие преди пубертета – и за мъжете. В първия случай се развива маскулинизация (вирилизъм) с поява у жената на характерни за мъжа вторични полови белези (брада, мустаци, груб глас), а във втория – преждевременен пубертет или псевдопубертет.