7. Кои основни кости и хрущяли изграждат колянната става?

В колянната става се свързват три кости: бедрената кост (или фемур), голямопищялната кост (голямата кост на подбедрицата, тибия) и капачето (патела). Капачето ляга върху другите две кости в предната част на ставата и се плъзга, когато коляното се сгъва. То предпазва ставата и осигурява правилната и работа. Контактуващите в ставата краища на трите кости са покрити със ставен хрущял - твърд и еластичен материал, който "обира" натоварването в ставата и осигурява гладкото плъзгане на повърхностите и.

Между костите на колянната става се намират две "възглавнички" от дебел и здрав хрущял, наречени менисци. Всеки от тях има формата на дисковиден полумесец. Те се разполагат между повърхностите на бедрената и голямопищялната кост във вътрешната и външната част на всяка колянна става. Всяко коляно има два мениска - вътрешен и външен.

Менисците поемат част от натоварването върху долната част на крака, разпределят поравно тежестта върху големия пищял, спомагат за доброто функциониране на ставата и подобряват стабилността и.

В структурата на колянната става вземат участие мускули, връзки, и сухожилия.