1. Стомах - физиология

Моториката на стомашната гладка мускулатура осигурява напълването на стомаха с храна, размесването и пропиването и със стомашен сок до образуване на получена смес – химус, придвижването и към пилорната част и преминаването и от стомаха в дванадесетопръстника.

Напълване на стомаха с храна – на гладно стомахът не е с отпуснати стени. Гладката мускулатура е постоянно напрегната, поради което стените прилягат плътно и обхващат малкото течно съдържимо на стомаха (около 50 мл. богат на слуз стомашен сок и малък въздушен мехур в горната част). В хода на напълване на стомаха в зависимост от количеството на поетата храна тонусът на стомашната мускулатура се изменя и поддържа така, че стомашните стени се отпускат, но плътно обхващат съдържимото. Нормално тялото на стомаха се поддава на разтягане с постъпване на нови порции храна до обем от около 1 л.

Гладките мускули на стомаха осъществяват тонични и ритмични фазични (размесващи и перисталтични) движения.

Престоят на храната в стомаха зависи преди всичко от нейния състав. Докато млечната храна преминава в червата след 1-2 ч., смесената остава в стомаха до 4 ч. Въглехидратната храна напуска стомаха по-бързо от белтъчната. Мастната храна се задържа над 5 часа, поради потискащото си действие върху моториката и секрецията на стомаха.Течностите го напускат почти веднага след постъпването им в него.

2. Стомах - анатомия

Стомахът е торбовидно разширение на храносмилателната система, където приетата храна се задържа временно и започва процеса на разграждането й. Тя се премества към червата посредством вълнообразно съкращение на мускулите на стомаха, като едновременно се подлага на действието на стомашния сок, който се отделя от разположените в стената на стомаха жлези.

В денонощие се отделя до 1 литър стомашен сок. Храната престоява в стомаха между 3 и 6 часа, след което попада в дванадесетопръстното черво (дуоденум). Частично преработената храна се нарича химус.