1. Какво представлява храносмилателната система?

Храносмилателната система, или т.н. храносмилателен тракт наподобява тръба, започваща от устата, преминаваща през глътката, хранопровода, стомаха, тънките черва, дебелите черва, правото черво и завършваща с ануса.

Зъбите, езикът, слюнчените жлези, задстомашната жлеза (панкреас), черен дроб, жлъчен мехур и апендиксът също са част от храносмилателната система и се наричат спомагателни органи.

Функцията на храносмилателната система е механичното смилане (при дъвчене) на храната, химическата и промяна (която започва още в устата), преглъщането и, всмукването на необходимите вещества в организма, както и отделянето на непотребните съставки.

В устатазъбите смилат механично храната, езикът я размесва и възприема като вкус, отделената слюнка размеква храната и в начална степен започва разграждането на въглехидратите. Гълтането е сложен акт, изискващ координираното действие на много мускули. Обработената до определена степен в устата храна се изтласква в хранопровода и посредством вълнообразно съкращение на мускулите му попада в стомаха.

Повече информация за: