1. Какво представляват мембраните и диафрагмите на хранопровода?

Мембрани на хранопровода (Плумер- Винсон синдром, сидеропенична дисфагия).

Това са тънки мембрани, които разрастват от лигавицата на горната 1/3 на хранопровода. Макар че са много редки, те се появяват предимно у хора които страдат от продължителна нелекувана желязодефицитна анемия.

Не е ясен механизма, по който железния дефицит води до образуването на мембраните. Най-често процедурата, с която се диагностицира рентгенологично с проследяване на акта на гълтането.

След като се излекува анемията, мембраните изчезват от само себе си. Ако това не се случи , могат да се отстранят ендоскопски.

2. Какво е “пръстен на Шатски”?

Образуването му се дължи на хронично киселинно дразнене, най-често дължащо се на диафрагмална херния, което в последна сметка води до стеснение на хранопровода в неговата долна част.

Пръстенът на Шатски може да стесни диаметъра на долната част на хранопровода до ј от първоначалната му ширина. Това води до затруднено преглъщане особено на месо и по-сух хляб. Този симптом не е постоянен и може да се появява и изчезва.

Оплакванията могат да започнат в почти всяка възраст, но това обикновено не става преди 25-та година, защото за формирането му се изисква време през което да действа увреждащия фактор, киселината от стомаха. За диагностиката му се използва рентгеново контрастно изследване с Бариева каша.

Оплакванията могат да намалеят, ако храната се дъвче добре и с нея се приемат малки глътки вода. Съществува възможност по ендоскопски начин да се извърши бужиране (механично разтваряне на стеснения участък) за да се възстанови пасажа (възможността храната да се придвижва в храносмилателния тракт). В редки случай се налага пръстенът да се "отвори" хирургически.

3. Какво е запушване (обструкция) на хранопровода?

Някои заболявания могат да доведат до стеснение и дори пълно запушване на хранопровода. В редки случаи се касае за вродени заболявания. В повечето случаи става дума за прогресиращо увреждане на хранопровода или напредващ туморен процес.

Храна или чужди тела също могат да запушат хранопровода. Увреждане на хранопровода на основата на повтарящо се връщане на съдържимо от стомаха (гастроезофагеален рефлукс) с дългогодишна давност може да е друга причина за обструкцията.

Увреждане от лекарства или поглъщане на корозивни субстанции след време могат да имат същия резултат. Стеснението може да се дължи на притискане от вън, най-често от увеличено ляво предсърдие, аневризма на аортата, абнормна артерия (причина за т.н. Дисфагия Лузория), увеличена щитовидна жлеза, костно образувания от гръбначния стълб или туморен процес - най-често рак на белия дроб. Туморни процеси на самия хранопровод, били те доброкачествени или злокачествени, в напреднал стадий са друга вероятна причина са обструкцията му.

Поради това, че всички тези процеси водят до намаляване да диаметъра на хранопровода, болните се оплакват от затруднено преглъщане на твърди храни, главно месо и хляб. Когато процесът напредне още може да се затрудни и преглъщането на течностите.

Рентгеноконтрастното изследване с Бариева каша дава информация за положението и степента на стеснението на хранопровода. Лечението и прогнозата зависят от подлежащата причина.

4. Какво представляват руптурите и перфорациите на хранопровода?

Те са такива наранявания на хранопровода които преминават дебелината на цялата му стена.

Перфорацията, за разлика от руптурата има относително ясни граници.

Руптура на хранопровода обикновено се получава в хода на упорито повръщане.

Перфорация може да се получи при езофагоскопия или други манипулации при които се вкарват инструменти в хранопровода.

Руптурата и перфорацията водят до изливане на кръв и хранителни съставки в медиастинума и описания по-горе медиастинит. Поради високия риск от фатален изход трябва да се извърши операция по спешност. Въпреки адекватните по време и начин на извършване лечебни мероприятия, смъртността остава висока.

5. Какво е Малори – Вайс синдром?

Разкъсване на лигавицата на преходната зона между хранопровода и стомаха.

Синдромът на Малори-Вайс представлява надлъжно нацепване на лигавицата най-често по задната стена, на прехода между него и стомаха. Обикновено причината е упорито повръщане или хиатална херния. Проявява се с кървене от разкъсан кръвоносен съд на хранопровода. Синдромът на Малори-Вайс е причина за около 5% от епизодите на кървене от гасртоинтестиналния тракт. Диагнозата е езофагоскопска. Разкъсването на лигавицата не може да се види на рентген.

Повечето епизоди на кървене могат да спрат от само себе си. Ако това не се случи, по време на едноскопията това може да се постигне чрез съдосвиващи лекарства (адреналин) или физични методи за кръвоспиране.

6. Какво е ерозивен езофагит?

Ерозивният езофагит е състояние, при което лигавицата на хранопровода е възпалена и нейната цялост е частично нарушена. Най-честата причина за него е хроничния кисел рефлукс.

При тежък хроничен рефлукс се създава предпоставка за увреждане на нормалната лигавица на хранопровода и замяната и с подобна на стомашната такава. Това състояние е известно като синдром на Барет и се счита за предраково (преканцероза).

Корозивни субстанции, каквито се съдържат в различни почистващи разтвори за бита, погълнати случайно или нарочно, могат да доведат до т.нар корозивен езофагит.

Някои медикаменти като аспирина (и други нестероидни противовъзпалителни средства), Доксациклина, калиевия хлорид могат да предизвикат болезнени ерозии ако временно се задържат в хранопровода.

Диагнозата на ерозивния езофагит се поставя най-добре с езофагоскопията. Важно е да се отбележи, че при корозивните езофагити тази манипулация е противопоказана поради увеличения риск от руптура на хранопровода.

На по-късен етап острите корозивни или лекарствени езофагити могат да доведат до стесняване (стеноза) на хранопровода.

7. Какво представляцват травмите на хранопровода?

Хранопроводът е сравнително устойчив на травми, но може да бъде увреден по множество други механизми, например постоянното връщане на стомашно съдържимо (гастроезофагеален рефлукс), киселини и основи погълнати с цел самоубийство или по погрешка, дразнещи лекарства, остри чужди тела, или високо налягане (при упорито повръщане)

Внезапно възникналата увреда на хранопровода може да се прояви с болка зад гръдната кост, ако е съпроводена с кървене то може да се съпроводи с повръщане на кръв (хематемеза), или изхождане на черни изпражнения (мелена). При ексцесивно кървене може да се стигне до загуба на съзнание. В особено тежко състояние са болни при които поради руптура (спукване) на хранопровода кръвта и съдържимото му се "изсипват" в медиастинума (част от гръдния кош разположена между двата бели дроба- от ляво и дясно,гръдната кост-отпред, гръбначния стълб-отзад и диафрагмата-отдолу).

Повече за анатомия на храносмилателната система може да намерите ТУК.