2. Какво е “пръстен на Шатски”?

Образуването му се дължи на хронично киселинно дразнене, най-често дължащо се на диафрагмална херния, което в последна сметка води до стеснение на хранопровода в неговата долна част.

Пръстенът на Шатски може да стесни диаметъра на долната част на хранопровода до ј от първоначалната му ширина. Това води до затруднено преглъщане особено на месо и по-сух хляб. Този симптом не е постоянен и може да се появява и изчезва.

Оплакванията могат да започнат в почти всяка възраст, но това обикновено не става преди 25-та година, защото за формирането му се изисква време през което да действа увреждащия фактор, киселината от стомаха. За диагностиката му се използва рентгеново контрастно изследване с Бариева каша.

Оплакванията могат да намалеят, ако храната се дъвче добре и с нея се приемат малки глътки вода. Съществува възможност по ендоскопски начин да се извърши бужиране (механично разтваряне на стеснения участък) за да се възстанови пасажа (възможността храната да се придвижва в храносмилателния тракт). В редки случай се налага пръстенът да се "отвори" хирургически.