9. Как работи хранопроводът?

Стените на хранопровода придвижват храната не по силата на гравитацията, а чрез ритмични мускулни съкращения, наречени перисталтични вълни.

Когато човек преглъща, хапката се движи от устата към гълтача, наречен фаринкс. След това горният езофагеален сфинктер се отпуска, за да може хапката да премине в хранопровода. Там ритмичните мускулни съкращения на стените му, наречени перисталтични вълни придвижват храната надолу. Когато перисталтичната вълна достигне до долния езофагеален сфинктер, той се отпуска, и храната постъпва в стомаха.

С напредване на възрастта, силата на хранопроводните съкращения и тонусът на горния езофагеален сфинктер и долния езофагеален сфинктер намаляват. Отпускането на долния езофагеален сфинктер прави по често връщането на стомашно съдържимо с кисел характер към хранопровода (гастроезофагеален рефлукс), особено когато храненето се извършва непосредствено преди лягане.

Два от най-честите симптоми на болестите на хранопровода, се наричат дисфагия – дискомфорт при преглъщане, и одинофагия – чувство на болка зад гръдната кост или между лопатките по време на преглъщане. Тези симптоми могат да се появят при голям брой заболявания , най-сериозното сред които остава ракът на хранопровода.

Тук ще бъдат обсъдени болестите на хранопровода, свързани с неговото запушване (обструкция), моторни смущения (свързани със загуба на нормалната мускулни съкращения на стената) и травмите. По-горе стана дума и за друго болестно състояние на хранопровода – вариците (разширени вени), които лесно могат да се усложнят с живото застрашаващо кръвотечение.