8. Какви са моторните смущения на гълтача?

Моторните смущения на гълтача се изразяват в затрудненото преминаване на храната в хранопровода. Най-често причината е в увреда на мускулния апарат на фаринкса, или на нервите които го обслужват. Обикновено това се случва след преживян инсулт. Други болести, които могат да доведат до такива нарушения са дерматомиозит, склеродермия, миастения гравис, мускулни дистрофии, полиомиелит, Паркинсонова болест, амиотрофична латерална склероза, и др.

Заболявания които засягат мускулите или нервите. Трудното преглъщане може да е последствие от злоупотреба с някои медикаменти, действащи на нервната система (антипсихотичните средства от групата на фенотиазините), като те могат да засегнат функцията на мускулите на гълтача. При хора с подобни нарушения често храната се връща към устната и носната кухина (регургитира), след което се аспирира в дихателните пътища, което води до кашлица.

Крикофарингеална дисфункция - горния езофагеален сфинктер (крикогфатингеален мускул) може да остане затворен, когато трябва да се отвори, или да се отваря некоординирано. Такова нарушение може да стане причина за повтарящи се аспирации на хранителни материи в дихателните пътища, белодробни инфекции и дори хронична белодробна болест. В такъв случай се налага мускулът да се пререже хирургически, така че ГЕС да стои постоянно отворен. Ако остане нелекувано това състояние може да доведе до образуване на дивертикул. Това е саковидно разширение на стената на гълтача , образувано от преминаващата през мускула лигавица и подлигавичен слой. С течение на времето дивертикулът може да достигне гигантски размери, дори такива деформиращи шията. Може да задържа огромно количество хранителна маса, която непрестанно да навлиза в трахеята и белия дроб, причинявайки тежки белодробни инфекции, даже и белодробни абсцеси, трудно повлияващи се от медикаментозно лечение, и изискващи оперативно такова.

Езофагеалният спазъм е нарушение в моториката и нормалната перисталтика на хранопровода. Причината обикновено се крие в нарушената функция на нервите (инервация). При това нарушение нормалните координирани перисталтични вълни се заменят от произволни, неефективни съкращения. Освен това при 30% от хората с такъв проблем долния езофагеален сфинктер също не се съкращава и отпуска нормално.