7. Какви са основните симптомите на болестта?

Болестта на Бехчет се изявява по различен начин при всеки отделен пациент. При някои болни симптомите са леко изразени, докато при други те могат да бъдат значително по-тежки. По-тежките оплаквания обикновено се появяват месеци и години след първите изяви на болестта. Типично, оплакванията се появяват и изчезват, с редуващи се между пристъпите (период на изявени симптоми) светли периоди (със слабо изразени или липсващи оплаквания). Симптомите могат да бъдат много разнообразни, в зависимост от частта на тялото, която е засегната от автоимунното възпаление. Четирите най-често срещани симптома са разязвявания в устната кухина и по гениталиите, възпаление на различни части на окото и артритни оплаквания:

  • язви в устната кухина (афти, афтозен стоматит) - тези разязвявания са обикновено първият симптом, който се забелязва от пациентите с болест на Бехчет; те се изявяват обикновено при всички болни. могат да предхождат появата на останалите симптоми. Разязвяванията обикновено имат зачервен ръб и се появяват по няколко наведнъж. Обикновено са болезнени и затрудняват храненето. Размерите им варират от няколко мм до 20 мм в диаметър; най-често се разполагат по венците, езика и лигавицата на устата. Язвите обикновено оздравяват от само себе си за 10-14 дни, но се появяват отново. По-малките оздравяват без образуване на белег, докато на местата на по-големите обикновено остават белези.
  • генитални язви - разязвяванията по гениталиите се наблюдават при повече от половината болни от синдрома на Бехчет; повечето от язвите се появяват по скротума при мъжете и вулвата (срамните устни и клитора) при жените; изглеждат подобни на тези в устната кухина и също така могат да бъдат болезнени. След няколко поредни появи обикновено предизвикват образуване на белези.
  • възпаление на тъканите на окото - възпалението на средния тъканен слой на окото, включително цветния диск около зеницата, се нарича увеит и се наблюдава при повече от половината пациенти, страдащи от болест на Бехчет. Този симптом се наблюдава по-често сред болните мъже и типично се проявява в рамките на първите две години от изявата на заболяването. Възпалението на най-дълбоко разположения слой на окото (ретината) се нарича ретинит и се среща по-рядко. Възпалението на окото може да предизвика замъгляване на зрението и по-рядко болка и зачервяване. Често настъпващото възпаление на очните тъкани може да причини частична или пълна загуба на зрението, предотвратяването на които налага задължителна намеса на очен лекар.
  • артрит - възпаление на ставите се наблюдава при повече от половината от пациентите. Артритът причинява болка, подуване и скованост на засегнатите стави, най-често коленните, глезенните, киткови и лакътни стави. Артритът при болестта на Бехчет обикновено трае няколко седмици и не предизвиква трайни увреждания в ставите.