6. Какви са незадължителните симптомите на болестта?

В допълнение към най-честите симптоми болестта на Бехчет може да предизвика кожни увреждания, вътресъдово съсирване на кръвта и възпаление на вените, възпаление на централната нервна система и храносмилателните органи:

  • кожни увреждания - при болестта на Бехчет по кожата нерядко се наблюдават червени, леко болезнени, надигнати възелчета (erythema nodosum), спонтанно появяващи се по предната повърхност на подбедриците или горната част на трупа. При някои хора подобни увреждания или разязвявания по кожата могат да се образуват на места на убождане (при медицински манипулации) или одраскване на кожата (явлението се нарича патергия и се наблюдава при пациентите с болест на Бехчет в страните от Изтока, но рядко у тези в САЩ, ползва се и като диагностичен тест). При страдащите от болестта на Бехчет се наблюдава кожно акне (най-често в съчетание с артрит) по-често, отколкото при останалите хора.
  • съдови проблеми - в около 10% от болните с Бехчет се развива тежко възпаление на стената на венозните кръвоносни съдове, което обикновено предизвиква образуване на вътресъдови кръвни съсиреци (тромбофлебит), най-често във вените на долните крайници. Тромбофлебитът предизвиква болка и напрегнатост, а често и подуване и затопляне на засегнатия крайник.
  • откъсването на вътресъдов тромб и попадането му в кръвотока може да доведе до изключително тежки, включително смъртоносни усложнения, най-често белодробна тромбоемболия(запушване от свободно подвижни тромби на съдовете, носещи бедна на кислород кръв към сърцето, протичащо според калибъра на съдовете с остра болка и бодежи в гръдния кош, храчене на ясна кръв, недостиг на въздух до внезапна смърт). При малка част от пациентите могат да се наблюдават увреждания на артериите (кръвоносни съдове, носещи богата на кислород кръв към тъканите), например аневризма (изтъняване, отслабване и раздуване на стената на артериален кръвоносен съд).
  • увреждания на централната нервна система – централната нервна система се засяга при около 10% от страдащите от болест на Бехчет. Най-често увреждането се проявява като менингоенцефалит-възпаление на главния мозък и тънките обвивки, които го покриват и предпазват. Менингоенцефалитът причинява треска, силно главоболие, гадене, повръщане, скованост на мускулите на врата, дразнене от шум и светлина, трудности в координацията на движенията, слабост в определени мускулни групи и загуба на функцията им. по-рядко може да се наблюдава объркване или кома. Това състояние е много сериозно и липсата на лекарска намеса може да доведе до трайни увреждания на централната нервна система както при мозъчен удар (инсулт). Обикновено засягането на централната нервна система настъпва късно в хода на болестта, най-често години след поставяне на диагнозата.
  • засягане на храносмилателния тракт - рядко болестта може да предизвика възпаление и разязвяване в органите на храносмилателния път (най-често тънките и дебели черва), причиняващо болка в корема, разстройство или запек, повръщане или кървене от храносмилателния тракт.

Болестта може да засегне всеки орган и тъкан в тялото, ако се възпалят и запушат артериалните съдове, "хранещи" тъканите в дадена област на тялото.