7. Какви са инвазивните изследвания?

Инвазивни се наричат тези изследвания, при които в една или друга степен се нарушава целостта на тялото и се извършва "инвазия" върху него.

  • артроцентеза - пункция на ставната кухина - с помощта на спринцовка и игла, като се спазва необходимата стерилност, лекарят пробожда ставните обвивки и изтегля известно количество вътреставна течност. Също като кръвта, тази течност може да бъде болестно променена и се изследва по различни показатели, включително и под микроскоп, което дава ценна информация за вида на артрита. Освен това тази манипулация води до намаляване на напрежението в ставата и поради това облекчава болката в нея.
  • артроскопия - представлява малка оперативна намеса, при която през миниатюрен разрез в ставата се вкарва тънка камера, чрез която директно се оглежда състоянието на вътреставните тъкани и под контрола на окото на лекаря може да се вземе късче от болната синовиална мембрана за хистологично изследване. Това изследване не се прилага рутинно за поставяне на диагнозата "ревматоиден артрит".

Както става ясно, всеки етап от прегледа и всяко изследване допринасят с по нещо за поставянето на правилната диагноза, но нито един от тях не прави това самостоятелно. Затова в специализираните среди съществуват системи от критерии (стандарти) за поставянето на диагнозата ревматоиден артрит. При изпълнението на определени и определен брой диагностични критерии с много голяма вероятност може да се твърди, че при дадения пациент е налице ревматоиден артрит.