8. От какво се причинява реактивния артрит?

Причината за възникване на реактивен артрит не е напълно изяснена. Засега се знае, че за това е отговорно взаимодействието на генетично предразположена имунна система с определени инфекциозни агенти:

Генетична предразположеност - реактивния артрит се среща по-често в определени семейства, т.е. склонността към развитието му се унаследява до известна степен; у болните с реактивен артрит се среща с по-голяма честота един от гените, контролиращ имунната система - HLA-B27; този ген се среща и при други заболявания от групата на спондилартропатиите както и при напълно здрави хора; наличието му означава само предразположение към развитие на подобно заболяване.

Счита се, че при предразположените хора, инфекцията на определени органи и системи (пикочополовите органи и червата) с определени инфекциозни агенти предизвиква изявата на заболяването. Най-честите рпичинители на пикочо-полови инфекции, след които се развива реактивен артрит са микроорганизми, наречени хламидии (род Chlamydia). Най-честите чревни инфекции, след които може да възникне реактивен артрит, се причиняват от бактериите от родовете салмонела (Salmonella), шигела (Shigella), йерсиния (Yersinia) и кампилобактер (Campylobacter).