6. Какви са симптомите на реактивния артрит?

Симптомите на реактивния артрит могат да се разделят на оплаквания, произлизащи от засегнатите стави и околставни тъкани и оплаквания, произлизащи от други засегнати органи.

оплаквания, произхождащи от възпаление на ставите и околоставните тъкани:

 • ставите, най-често засегнати от възпалението при реактивниа артрит са коленните, глезенните, китковите и малките стави на ходилото. Обикновено засягането е асиметрично (т.е. при две симетрични стави, напр. две колена, възпалена е едната става в едната половина на тялото, докато другата не показва болестни изменения) и са засегнати една или няколко стави в тялото (рядко повече от 3-4, такъв артрит се нарича "олигоартрит").
 • възпалението на споменатите стави се изявява с болка, скованост, подуване, затопляне и по-рядко зачервяване; възпалението може да обхване всички ставички и тъкани на един пръст (на ръката или ходилото), което води до цялостното му подуване (пръстът заприличва на "наденичка" и състоянието се нарича "дактилит"), подбно засягане на пръстите може да се наблюдава при псориатичния артрит и болестта на Бехтерев.
 • възпалението на гръбначния стълб може да предизвика скованост и болка с ограничение на движенията във врата, кръста или целия гръб
 • възпалителният процес може да засегне и хрущяла - най-често това се наблюдава в хрущяла около гръдната кост, където предните краища на ребрата се залавят за нея, което предизвиква болка в гръдбата област; състоянието се нарича "костохондрит".
 • възпалителният процес нерядко засяга и местата, където сухожилята на мускулите се залавят за костите (тендинит, инсерционит); това предизвиква спонтанна болезненост и силна болка при съкращение на определени мускули и мускулни групи.

Оплаквания, произхождащи от засягането на други органи:

 • възпалението на бялата част на окото (конюнктивит) и оцветената част - ириса (ирит, иридоциклит) се срещат често в ранния период на реактивния артрит, като могат да показват вълнообразен ход, т.е. да се обострят и стихват периодично. Конюнктивитът може да протече с болка или безболково, само със зачервяване на окото и засилена слъзна секреция, докато възпалението на ириса обикновено предизвиква сериозна болка, засилваща се при насочване на погледа към ярка светлина.
 • възпалението на пикочните пътища обичайно засяга долната им част; най-често страда уретрата (тръбичката, през която се оттича пикочния мехур и която се отваря на върха на члена или между малките срамни устни), което се изявява с парене и смъдене при уриниране и/или изтичане на гноевидна материя от отвърстието и на главичката на члена; лигавицата и кожата около главичката на члена могат да бъдат зачервени и мацерирани; засягането на пикочния мехур причинява чести позиви за уриниране и чувство за неизпразнен мехур; възпалението на простатата (простатит) се изявява с тъпи болки в дъното на таза и силни болки при семеизпразване (еякулация).
 • образуване на открити разязвявания по твърдото и мекото небце, а нерядко и по езика, които често остават незабелязани, тъй като не причиняват болка.
 • възпалението на дебелото се изявява с диария, наличие на гной или кръв в изпражненията, както ичести позиви за ходене по голяма нужда.
 • възпалението на аортата възниква много рядко и може да причини недостатъчно затваряне на платната на аортната клапа, връщане на кръв от аортата към лявата камера и сърдечна недостатъчност.
 • много рядко възпалителния процес може да засегне възбудно-проводната ситема на сърцето (системата, по която се провеждат електрическите сигнали за съкращение на сърдечния мускул) с образуване на нефункционираща съединителна тъкан, което да доведе до неправилен ритъм на сърцето и необходимост от имплантиране на изкуствен сърдечен стимулатор (пейсмейкър).