8. Какви са симптомите на болестта на Бехтерев?

Симптомите на анкилозиращия спондилит се предизвикват от възпалението на гръбначния стълб, ставите, останалите органи и последствията от това. Оплакванията са изразени в различна степен при отделните пациенти, като някои от тях могат да стоят на по-преден план от други.

Възпалението на гръбначния стълб предизвиква болка и скованост в долната част на гърба, горната част на седалището, врата и останалата част на гръбнака.

Болката и сковаността обикновено се появяват постепенно (с периоди на различно дълго продължаващи обостряния и ремисии) и прогресивно се засилват с изминаващите месеци. В отделни случаи началото е бързо и бурно. Болката и сковаността са обикновено по-силно изразени сутрин или след продължителни периоди на обездвижване. Същите симптоми обикновено се облекчават при движение и прилагане на топлина (например топъл душ сутрин).

Типично е, че оплакванията започват от долната част на гърба, произлизащи от кръстно-хълбочните и тазобедрените стави, като по-късно обхващат горната част на гръбначния стълб и гръдния кош. Болката обикновено е тъпа, дълбока и недобре локализирана в долната част на гръбнака. Често болката започва като едностранна и временно появяваща се, но с развитието на заболяването става двустранна и по-постоянна.

Характерно е, че оплакванията започват обикновено преди 40 годишна възраст. Тъй като най-често болката и сковаността в гръбнака се появяват при млади хора, те често се интерпретират погрешно като резултат от спортни травми.

Тежкото, хронично възпаление на ставите и връзковия апарат на гръбначния стълб може да доведе до "сливане" на прешлените на гръбначния стълб (възниква костно срастване помежду им), което се нарича анкилоза. След като " сливането " настъпи, болката от гръбначния стълб изчезва, но гръбнакът губи изцяло подвижността си. Старите автори са оприличавали променения по този начин гръбнак с бамбукова пръчка. Загубилият подвижността си гръбнак променя структурата си и става чуплив и уязвим на счупване при травма. Внезапна поява на болка и подвижност в областта на гръбначния стълб при тези пациенти може да е вследствие на счупване. Тези счупвания възникват най-често в шийната част на гръбначния стълб.

Хроничният спондилит и анкилозата причиняват изкривяване на горната част на гръбнака напред (кифоза, описаната от гръбнака дъга е отворена напред). Обездвижването на шийната част на гръбнака в такава позиция може да затрудни сериозно ходенето на болния както и шофирането, тъй като той не може да гледа направо пред себе си, да извръща глава и т.н..

Заболяването може да засегне и ставичките, където ребрата се свързват с гръбначния стълб. Поради изкривяването на гръбнака и намалената способност за разгъване на гръдния кош се нарушава капацитета за дишане на белите дробове. Освен това анкилозиращият спондилит може да причини възпаление и фиброзиране (прорастване на нефункционираща и нееластична съединителна тъкан) на белите дробове, заради което пациентите се оплакват от кашлица и недостиг на въздух, особено при физически усилия или съпътстващи инфекции. Тоест, затрудненията в дишането могат да бъдат сериозно усложнение на болестта на Бехтерев.

Анкилозиращият спондилит може да предизвика артритни промени в други стави освен тези на гръбначния стълб. Пациентите може да се оплакват от болки и скованост, подуване, затопляне и/или зачервяване в коленете, областта на тазобедрените стави и глезените. Понякога могат да се възпалят малките ставички на пръстите на краката, които се подуват и придават на пръстите вид на "наденица". Засягането на раменните и тазобедрените стави е по-характерно за болеста на Бехтерев, започваща в младежка възраст. В около 10% от болните се засяга темпоромандибуларната става (ставата , в която се свързват долната челюст и слепоочната кост на черепа), което води до болка и ограничение на подвижността на долната челюст при хранене и говор.

Възпалителният процес при болестта на Бехтерев може да засегне хрущяла около гръдната кост (където предната част на ребрата се свързват с гръдната кост), което се нарича "костохондрит", както и сухожилията на някои мускули (тендинит) и някои околоставни връзки, които се залавят за костите (ентезопатия). При някои болни се развива тендинит на Ахилесовото сухожилие, което предизвиква болка и скованост по задната повърхност на петата, особено когато се изкачват стълби.

Анкилозиращият спондилит може да засегне и някои вътрешни органи. като най-често това са очи, сърце и кръвоносни съдове, бели дробове и бъбреци.

Пациентите с болест на Бехтерев нерядко развиват възпаление на ириса (цветния диск на окото, разположен около зеницата), което се нарича "ирит". Иритът се характеризира със зачервяване, увеличено сълзене, замъгляване на погледа и болка и парене в окото, особено когато погледът се отправи към ярко осветени обекти (нарича се фотофобия). Възпалителните атаки на ирита могат да засегнат едното или и двете очи. Ако освен ириса, възпалението в окото обхване ресничестото тяло и хориоидеята, състоянието се означава като увеит. Иритът и увеитът могат да бъдат сериозни усложнения на анкилозиращия спондилит, които могат сериозно да увредят очите и зрението, което да наложи намесата на специалист по очни болести (офталмолог). Трябва да се отбележи, че иритът и възпалението на гръбначния стълб могат да се наблюдават при други форми на артрит като реактивния артрит (на Райтер), псориатичния артрит и артрита при възпалителните заболявания на червата болест на Крон и язвен).

Рядко болестният процес при анкилозиращия спондилит може да засегне възбудно-проводната система на сърцето, причинявайки ненормално бавен сърдечен ритъм. В такъв сучай може да се наложи имплантиране на сърдечен стимулатор, който да осигури нормална сърдечна честота и изтласкване на адекватно на нуждите на тялото количество кръв.

Може да бъде засегната и частта на аортата (главния кръвоносен съд, носещ кръв от сърцето към всички органи на тялото), разположена в непосредствена близост до сърцето, което предизвиква недостатъчност на аортната клапа. Това причинява недостиг на въздух, лесна уморяемост и замаяност, като част от картината на сърдечна недостатъчност.

В напредналите си стадии заболяването може да доведе до отлагане на депозити от белтъчен материал, наречен амилоид в бъбреците, което да доведе за различен срок от време до бъбречна недостаъчност. Прогресивната бъбречна недостатъчност води до хронична умора и гадене и други симптоми, които налагат "пречистване" на кръвта от отпадните продукти на обмяната на веществата чрез хемодиализа, която се осъществява чрез специални машини в специализирани центрове.

Възникващият понякога неврологичен дефицит (снижена функция на главния мозък, гръбначния мозък, мускулите и периферните нерви) се причинява от счупване на гръбначните прешлени или притискане на гръбначния мозък поради стесняване на гръбначномозъчния канал.

Тъй като анкилозиращият спондилит или болестта на Бехтерев е и системно ревматтологично заболяване, то се характеризира и с някои общи симптоми, които не произлизат от конкретен орган и затова се наричат системни (произлизащи от цялото тяло).

Най-характерните от тях са:

  • хронична умора и лесна уморяемост
  • повишена телесна температура
  • загуба на апетит
  • загуба на телесно тегло