3. Какво е лечението?

Tъй като засега причината за развитието на заболяването остава неизвестна, не съществува лечение, което да води до трайно и окончателно излекуване. Лечението има за цел да облекчи наличните симптоми (болка, схващане в гръбначния стълб, загуба на подвижност в гръбнака, оплаквания от другите стави и вътрешните органи - бели дробове, сърце, бъбреци и др.), да предотврати появата на нови такива, да предпази от появата на трайна деформация в гръбнака (огънат подобно на обратно "С") и другите стави или да коригира наличните такива. В лечебната програма са включени и методи и средства, целящи да запазят активността на пациента и стремящи се да осигурят социално активен и пълноценен живот. Освен участието на редица специалисти в различни области на медицината (ревматолози, кардиолози, офталмолози, ортопеди, невролози, физио- и психотерапевти), лечебният процес изисква активно участие и сътрудничество от страна на самия болен.

Лечението на анкилозиращия спондилит включва употребата на лекарствени средства, които потискат имунния отговор и намаляват активността на възпалителния процес в гръбначния стълб и периферните стави, което повлиява болката и сковаността в тях. Прилагането на физикална терапия (физиотерапия) и рехабилитация спомага за преодоляване на сковаността, болката, запазването на добър обем на движение в гръбначния стълб и засегнатите стави, съхраняване на дихателния капацитет на гръдния кош и белите дробове и подобряване на стойката.

Аспирин и много други лекарства от групата на нестероидните противовъзпалителни медикаменти (по известни от под различни търговски наименования са индометацин, толметин, сулиндак, диклофенак, напроксен, целекоксиб и др.) са най-често употребяваното средство за намаляване на болката и сковаността, произхождащи от гръбначния стълб и останалите стави (гръбначният стълб обикновено се повлиява в по-малка степен . Чест страничен ефект на тази група лекарства (особено по старите от тях, наречени неспецифични) е дразненето на стомаха, гаден и повръщане, диария, коремна болка и дори кървене от стари или новопоявили се язви на стомаха. За да се избегнат тези недостатъци, тези лекарства се приемат след нахранване. Важно е да се знае, че различните пациенти отговарят по различен начин на различните медикаменти от групата на нестероидните противовъзпалителни.

При неповлияване на симптомите от страна на гръбначния стълб от лечението с гореспоменатите лекарства и при наличие на сериозни оплаквания от страна на другите стави (колене, тазобедрени стави, глезени, които обикновено не се повлияват само от нестероидни противовъзпалителни) се прилагат медикаменти, които потискат имунния отговор на организма. Най-често употребявани при болестта на Бехтерев са метотрексат и сулфасалазин, които могат да постигнат дълготрайно облекчение на оплакванията и потискане на възпалителния процес. Тези лекарства могат да се прилагат през устата или в инжекционна форма. Дългосрочното лечение с метотрексат обикновено налага вземането на контролни кръвни изследвания и прегледи от други специализирани лекари тъй като страничните ефекти на лекарството засягат черния дроб и кръвотворната функция на костния мозък (съответно с развитието на цироза и анемия в тежките случаи).

Сравнително нова група лекарства, които повлияват определени етапи от възпалителния процес на молекулярно ниво са блокерите на ТNF. TNF или тумор некротизиращият фактор е белтък, който е важен посредник в развитието на възпалителния процес и който е открит в особено големи концентрации при болните от анкилозиращ спондилит. Тези лекарства (някои от тях са етанерсепт, инфликсимаб и др.) са особено полезни в лечението на болестта на Бехтерев тъй като потискат болестната активност, намалявайки възпалението в ставите и другите органи и подобрявайки подвижността на гръбнака. Блокерите на TNF са особено ефективни в случаите на дългопродължаващ анкилозиращ спондилит със сериозно засягане на гръбначния стълб, който не се повлиява от нестероидни противовъзпалителни средства както и от метотрексат и сулфасалазин. Доказано е, че изключително благоприятният ефект на тези медикаменти може да продължи дълго във времето, а спирането на лечението води до възвръщане на симптомите със същата сила в рамките на няколко месеца. Ако в такъв случай прилагането на TNF блокерите се възобнови, оплакванията наново намаляват или изчезват.

Кортикостероидите (приемани през устата или като инжекционни форми съобразно различни схеми) са мощни противовъзпалителни лекарства, които могат да повлияят добре оплакванията при болестта на Бехтерев, но дългото им приемане крие голям риск от развитието на голям брой сериозни странични ефекти като катаракта на очите, атрофия на кожата, изтъняване и чупливост на кръвоносните съдове, окапване на косата, развитие на захарен диабет, остеопороза и чупливост на костите, податливост към бактериални и вирусни инфекции, увреждане на големите стави като тазобедрените и др. Това определя рядкото им прилагане при анкилозиращия спондилит и то във възможно най-кратки лечебни курсове.

При определени обстоятелства при лечението на анкилозиращия спондилит се прилагат и други лекарства, потискащи имунитета като азатиоприн, циклоспорин и циклофосфамид.

Физикалната терапия и рехабилитацията включват указания за самолечение в домашни условия и програми от упражнения, целящи запазване на правилна стойка и подвижност на гръбнака и добър обем на движение в ставите на тялото. Упражненията включват такива за запазване на пълно разгъване на гръдния кош (дълбоки вдишвания, целящи да се противопоставят на ограничената подвижност в ставичките на гръдния кош). Тъй като болестта показва тенденция за трайно изкривяване на гръбнака под формата на обърнато "С" се прилагат упражнения за разтягане на гръбначния стълб, заздравяване на мускулатурата на гърба и коремната стена. Целият комплекс от упражнения се съставя индивидуално и цели запазването на възможно най-правилна стойка на тялото, което улеснява походката, погледа и ежедневните дейности на болния. Препоръчва се практикуването на определени " аеробни " спортове (т.е. изискващи голяма набавка на кислород и пълноценно дишане, което стимулира пълното разгъване на гръдния) като плуване, колоездене и др. Избягват се спортове, упражняващи голямо натоварване на гръбначния стълб като тичане, вдигане на тежести, баскетбол и т.н..

Лечението в домашни условия трябва да включва следното: спане на твърда повърхност по корем или по гръб без възглавница, стремеж за поддържане на правилна стойка, спане с изправени крака, вземане на топъл душ и топли обтривания на тялото и масажи, съчетани с ежедневно изпълнение на предписаните от физиотерапевта упражнения. Отказването от тютюнопушене е задължително, тъй като то допълнително сериозно уврежда функцията на белите дробове.

Възпалението и засягането на другите органи се лекуват поотделно, което понякога налага сътрудничество между специалисти в различни области на медицината. Възпалението на различните тъкани и структури на окото (увеит, иридоциклит) се лекуват с кортизонови очни капки и високи дози кортикостероиди, приемани през устата или като инжекционни форми. Могат да се прилагат и атропинови капки за отпускане на очните мускули. Засягането на сърцето при болестта на Бехтерев може да наложи имплантирането на пейсмейкър, осигуряващ правилна честота на сърдечната дейност, или медикаменти лекуващи сърдечна недостатъчност. Сериозното засягане на дихателната функция може да наложи прилагането на кислород и улесняващи дишането лекарства. Генетичен консултант може да определи риска за развитие на болестта в индивиди от потомството и т.н..

При пациенти с тежко засягане на гръбнака (сливане на прешлените, водещо до силно превита напред стойка) включително счупвания на променения вече гръбначен стълб и силно увредени тазобедрени, коленни, лакътни и др. стави може да се наложи прилагането на хирургично лечение, извършено от специалист по ортопедия и травматология. Хирургичното лечение не осигурява оздравяване от заболяването. Може да бъде извършено ендопротезиране (или поставяне на изкуствена става) на тазобедрените или лакътните и по-рядко коленните стави, което на практика елиминира болката и осигурява добра функция на тези стави. При пациенти със значително засягане на шийния и горен гръден отдел на гръбначния стълб, което уврежда дишането, гледането и др. може да се извърши т.нар. екстензионна остеотомия, която представлява нарушаване целостта на гръбначния стълб и корекция на кривината му. Процедурата е доста рискова и тежка, но правиле подбор на пациентите и добро изпълнение осигурява по-добро качество на живот за болния. Неврологичните усложнения (като нарушен контрол върху тазовите резервоари - пикочния мехур и дебелото черво, възникващи в резултат на стеснение на гръбначномозъчния канал) могат да наложат оперативно отстраняване на притискането, което трябва да се извърши в първите 48 часа от възникването на тези оплаквания.

Запазването на нормална социална активност включва обучение на пациентите за разбиране същността на болестта, смяна на професията и преустройство на работното място, включване в групи за взаимопомощ, използване на специални бюра за работа и огледала за обратно виждане при шофиране и т.н..

Съвременното лечение обикновено продължава дълго време. Дори при постигането на ремисия на заболяването (оплакванията изчезват за дълго време, лабораторните изследвания не показват активност на болестта и т.н.) лечението обикновено продължава, но в намалени дози и променени схеми. Това налага редовни прегледи при лекар специалист, който следи развитието на заболяването при конкретния пациент и актуализира лечението в съответствие със състоянието на болния.

Учените работят усилено за разкриване на първопричината за възникванена болестта, което ще доведе до намиране на ефективно и окончателно лечение.