11. Какво представлява болестта на Бехтерев (анкилозиращия спондилит)?

Анкилозиращият спондилит представлява форма на хронично възпаление на гръбначния стълб и сакроилиачните стави.

Сакроилиачните (кръстно-хълбочни) стави се намират в долната част на гърба, където кръстцовата кост (сакрум, костта непосредствено над опашната кост) се свързва с двете хълбочни кости (илиачни кости, костите, разположени в горната част на седалището, от двете страни). Хроничното продължаващо дълго време) възпаление в тези области причинява болка и скованост в и около гръбнака. Засегнатите стави и междуставен връзков апарат стават оточни и болезнени. След време, хроничното възпаление на гръбнака (спондилит) може да доведе до пълно сливане на прешлените помежду им ("циментиране") - процес, който се означава като анкилоза.

Ефектът от анкилозата е загуба на подвижността на гръбначния стълб. Гръбнакът става твърд и неподвижен. Болестта на Бехтерев може да засегне и други стави, сухожилия и връзки.

Счита се, че засягането на кръстно-хълбочните стави е най-характерната черта на заболяването и е задължително за поставянето на тази диагноза.

Анкилозиращият спондилит или болестта на Бехтерев е, също така, системна ревматична болест, което означава, че може да засегне и други тъкани и органи из цялото тяло. Болестта може да предизвика възпаление и увреда в други стави, освен тези в гръбначния стълб, както и да засегне други органи като очи, сърце, бели дробове и бъбреци.

Анкилозиращият спондилит има много общи черти с други артритни състояния като псориатичния артрит, реактивния артрит (синдрома на Райтер) и артрита при хроничните възпалителни заболявания на червата (болест на Крон и язвен колит). При всяко едно от тези артритни състояния може да се наблюдава възпаление на гръбначния стълб, другите стави, очите, кожата, устата и различни други органи. Заради тези си прилики и склонността да причиняват хронично възпаление на гръбнака, тези състояния се наричат общо " спондилартропатии".

Анкилозиращият спондилит се определя като серонегативна спондилартропатия. Понятието серонегативна означава, че резултатите от изследванията на кръвта отхвърлят наличието на ревматоиден артрит, а терминът спондилартропатия означава болест, която засяга ставичките на гръбначния стълб.

Повече информация за анатомия на: