6. Каква е клиничната картина н псориазиса?

Морфологичната картина зависи от клиничния вариант на заболяването.

Psoriasis placata– плаките са локализирани предимно в екстензорните области като колене, лакти, скалп, лумбален отдел на трункуса и представляват еритемни, надигнати възпалителни лезии, покрити от сребристи сквами (люспи). Няколко симптома са характерни за псориазис при клиничния преглед:

 • симптом на "капка стеаринова свещ"- сквамите са слабо прикрепени към плаките и при докосване се разпадат на бял прах.
 • феномен на "последния кожен слой"- при методично излющване с нокът след отпадане на сквамите се стига до блестящ розов епителен слой.
 • признак на "кървавата роса" (на Auspitz)- при системен кюртаж след излющване на гладката розова повърхностна мембрана се появяват точковидни кръвоизливи (дължи се на оголване на удължените капиляри в хиперемираните папили).
 • знак на Воронов - наличие на хипопигментна ареола около плаката.

Psoriasis guttata - представлява малки, еритемни, капковидни лезии с фина десквамация, които са дисеминирани по трункус, горни и долни крайници. Често се появява след инфекция на горните дихателни пътища.

Psoriasis inversa - във флексорните участъци, аксиларно, под гърдите и в кожните гънки се развиват еритемни, влажни, слабо инфилтрирани плаки, без да образуват сквами. В кърмаческата възраст псориазисът започва като дерматит от пелени (Napkin dermatitis).

Psoriasis inveterata - хронична, нелекувана форма, представяща се от дебели, хипертрофични плаки, покрити с няколко слоя сивобелезникави трудно отделящи се сквами.

Psoriasis pustulosa- характеризира се със стерилни пустули, които възникват върху псориатичните лезии или като форма, започваща de novo. Съществуват два клинични типа:

 • дисеминиран - най-често след неадекватно третиране с кортикостероиди за часове се появяват множествени пустули, както и влошаване на общото състояние.
 • локализиран - започва като добре ограничена плака, осеяна с пустули в началото по тенара и хипотенара на дланта, а след това и по стъпалата.

Erythrodermia psoriatica - кожата на цялото тяло е ярко еритемна, едемна, топла и с обилна десквамация. Нарушено е общото състояние на болните. Настъпва загуба на протеини и нарушения в електролитния баланс.

Psoriasis unguium - промените по ноктите могат да съпътстват или да са единствен симптом на заболяването. Наблюдават се петнисти изменения (‘мазни петна’), точковидни депресии (pits), отлепване на свободния край на нокътя от нокътното ложе (onycholysis), субунгвална хиперкератоза, липса на епонихиум и др.

Psoriasis arthropatica - ставен синдром (оток, деформации, ограничение в движенията) се наблюдава в 5% от болните с псориазис, докато болките в ставите са по- чести. Различават се следните форми:

 • асиметричен олигоартрит- среща се при 70% от пациентите с псориатичен артрит
 • засягане на дисталните интерфалангеални стави около 5- 10 %
 • симетричен псориатичен артрит на малките стави на ръцете и краката, коленни и лакътни стави засяга 25% от пациентите
 • мутилиращ артрит е рядка форма на псориатичен артрит- около 5% от пациентите
 • спондилит се среща в около 5% от болните и често е асимптоматичен