2. Какно е лечението на псориазиса?

Съществуват много медикаменти, оказващи влияние върху епидермопоезата, които се използват самостоятелно или в комбинация с фототерапия, климатотерапия и редукция на стреса. Допълнение към терапията са слънчевата светлина, овлажняващи средства и салицилова киселина като кератолитично средство. Обикновено тези терапии се използват при пациенти със засягане по-малко от 20% от кожната повърхност.

Лечението на по-генерализирани и напреднали случаи включва UV-A лъчи, псорален плюс UV-A лъчи (РUVA), ретиноиди (isotretinoin, acitretin), methotrexate (при псориатичен артрит), cyclosporine и alefacept.

Локални кортикостероиди– тези медикаменти се използват за намаляване на формирането на плаки. Имат потивовъзпалителен ефект и модифицират имунния отговор към различни стимули.

  • Hydrocortisone (Locoid lipocreme) – потиска възпалението чрез инхибиране на миграцията на полиморфонуклеарните левкоцити и намалява капилярния пермеабилитет. Слабо потентен кортикостероид и е медикамент на първи избор. Нанася се тънък филм върху засегнатия участък 2 до 4 пъти дневно до постигане на задоволителен отговор
  • Betamethasone (Diprosone, Betnovate) – подтиска възпалението чрез инхибиране миграцията на полиморфонуклеарните левкоцити и намалява капилярния пермеабилитет. Въздейства върху продукцията на лимфокини и инхибира Лангерхансовите клетки. Потентен кортикостероид и се използва при резистентен псориазис на ниско потентни кортикостероиди. Нанася се тънък филм 2/ 4 пъти дневно до постигане на ефект.

Каменовъглени катрани – Не скъпо лечение, което се използва за големи площи и капилициум под формата на шампоани и лосиони.

  • Каменовъглен катран 2-10% - противосърбежно и антибактериално средство, което инхибира ускорената епидермална пролиферация и дермалния инфилтрат. Не уврежда нормалната кожа, когато се прилага върху големи площи и увеличава ефекта на фототерапията. Обикновено се прилага като медикамент на втора линия, поради зацапване на дрехите, с изключение на шампоаните, които се измиват веднага. Втрива се обилно количество шампоан върху мокра коса и скалп или кожа, след което се изплаква; лечението се повтаря, като шампоанът се оставя за 5 мин.Честотата на апликациите варира в зависимост от инструкциите на производителя; може да се използва от 4 пъти дневно до 2 пъти седмично; за тежък псориазис се използва всеки ден.

Кератолитици – използват се за премахване на сквамите, заглаждане на кожата и лечение на хиперкератозата.

  • Dithranol 0,1% - 1% - намалява клетъчната пролиферация. Химически действа като редуктор и нарушава оксидативните метаболитни процеси, а от там се намаляват епидермалните митози. Има иритативно действие върху нормалната кожа и оставя петна. Нанася се пестеливо и внимателно върху псориатичните плаки само през деня; за да се избегне зацапването на дрехите, не се използват големи количества.

Аналози на Vitamin D3- използва се при резистентни на класическата терапия пациенти или върху лезии в областта на лицето.

  • Calcipotriol (Daivonex) – синтетичен аналог на витамин D3, който регулира клетъчната пролиферация и диференциация. Използва се при лечение на умерен по тежест псориазис. Не причинява атрофия на кожата или системни ефекти. По- скъпо лечение, в сравнение с кортикостероидите. Нанася се тънък филм два пъти дневно върху засегнатите участъци, докато се достигне желания ефект.

Ретиноиди – Тези медикаменти имат разнообразно действие. Действат на генетично ниво и стимулират диференциацията на клетките. Инхибират малигнената трансформация на кожата. При плакатен псориазис ретиноидите се комбинират с UV фототерапия за намаляване на дозировката. Монотерапия със системни ретиноиди има ограничен ефект. Локалните ретиноиди са хидрогели без цвят и мирис и не е наблюдавано увреждане на кожта при продължителна употреба. Няма опастност от влошаване на състояните при спиране на терапията, както при кортикостероидната терапия. Не се използва при жени, при които се очаква бременност.

  • Tazarotene (Tazorac) 0.05% и 0.1% – локалните ретиноиди се използват за областта на скалпа. Предизвиква продължителни ремисии,т. к. има удължено действие. Може да се комбинира с средно потентни локални стероиди за увеличаване на терапевтичния ефект и намаляване на иритативния ефект на ретиноидите. Да се избягва приложение върху здрава кожа. Нанася се върху суха кожа. Нанася се тънък филм 4 пъти дневно върху лезията; да не превишава 20% от телесната площ.
  • Acitretin (Nеоtigason) – втора генерация системни ретиноиди, дериват на etretinate (Tigason). Acitretin се предпочта при псориазис, тъй като не кумулира в организма , колкото etretinate. 10- 35 mg/дневно p.o. първоначално като единична доза по време на хранене; 25- 50 mg/ дневно р.о. поддържаща терапия, след началния отговор на терапията; терапията се прекъсва, когато лезиите са резорбирани достатъчно. Не се препоръчва при деца.

Псоралени – Тези препарати се използват само в комбинация с UV- A лъчи (320- 400 nm), т.н. PUVA – терапия.

  • Methoxalen (8- methoxipsoralen, 8- МОР) – инхибира митозите чрез ковалентно свързване с пиримидиновите бази на ДНК. 8- МОР: 0,6- 0,8 mg/kg р.о., 1-2 часа преди облъчване с UV- A лъчи; възможно е да се назначава за локално приложение като крем, лосион. Не се препоръчва за деца под 12г.

Имуномодулатори – Сега псориазисът се счита за имунологично кожно заболяване и системните имуносупресори се използват при пациенти с широко разпространено или резистентно на терапия лечение. Те са медикаменти от втори и трети ред.

Alefacept – индициран за среден и тежък псориазис. Свързва се с лимфоцитен антиген CD2 и инхибира взаимодействието LFA-3 / CD2 и лимфоцитната активация. 7, 5 mg IV или IM 4 пъти седмично за 12 седмици.

Methotrexate – инхибира ДНК синтеза в тъканите, като антагонизира фолиевата киселина. Системна терапия след фототерапия е без успех. Има имуносупресивен ефект. 7, 5 mg тест доза; контрол на ПКК и чернодробна функция след 1 седмица; ако лабораторните резултати са нормални, може да се продължи терапията; 2, 5- 10 mg PO на 12 часа за 3 дози/седмично (средна доза 10-25 мg PO/IM/IV седмично), докато се постигне желания отговор; да не се превишават 30 mg/седмично; дозата може да се дава един път седмично.